Holm: Han kan bli bäst i världen

SPORTBLADET

Del Potros rankning ett stort skämt

Foto: Bildbyrån

Juan Martin del Potros placering på världsrankningen är ett av idrottens största skämt.

Det var inte nummer 63 som vann Stockholm Open.

Det var, har jag en känsla av, en blivande världsetta.

Sportbladets Stefan Holm.

Juan Martin del Potro har besegrat Jack Sock med 7–5, 6–1 och sträcker armarna mot taket i Kungliga tennishallen. Argentinaren bokstavligt skiner av lycka och får sin fluorescerande orange tröja att framstå som höstgrå.

En knapp timme senare kliver en nyduschad ”Delpo” in i presskonferensrummet, sätter sig i en av fåtöljerna och greppar en mikrofon.

När jag frågar vad titeln betyder för honom är det för att han ska sätta ord på de glädjescener som utspelade sig på centrecourten.

– Den är väldigt viktig. Jag hade inte förväntat mig att vinna i det här skedet och är så lycklig. Segern gör mig motiverad och får mig att blicka framåt, svarade del Potro.

Vann US Open 2009

Juan Martin del Potro skapade stora rubriker när han blåste Roger Federer på US Open-titeln 2009. Han var bara 20 år då, och hade redan etablerat sig i världstoppen. Det var hans sjunde titel och ingen blev förvånad när han i januari 2010 avancerade till fjärdeplatsen på ATP-rankingen.

Då, när han stod på toppen av sin karriär, började det skadehelvete som hade fått varje normal tennisspelare att ge upp karriären.

Del Potro är, tack och lov, inte normal, och det är inte bara talangen som skiljer honom från de flesta av proffsen.

Hans historia syns inte när han spelar, men under svettarmbanden bär han på minnen av Richard Bergers skalpell. Han heter så, ortopedkirurgen som har opererat del Potros krånglande handleder.

Han har haft störst besvär med den vänstra och tvingats till ingrepp vid inte mindre än tre tillfällen.

Kärleken för stark

Det var därför, på grund av skadorna, en av tennisvärldens största talanger sjönk som en sten på rankningen. Han spelade bara sex matcher under 2010 och totalt 14 under 2014–2015.

Kärleken till tennisen, och inget annat, fick dock ”Delpo” att fortsätta, och han har som väntat klättrat som en raket på rakningen.

Juan Martin del Potro var 1 045:a i världen så sent som i februari 2016. Nu, efter att bland annat ha spelat OS-final och tagit sig till kvarten i US Open, är han 63:a.

Det betyder att en av världens bästa tennisspelare behövde ett wild card för att få plats i en 250-tävling som Stockholm Open. Att han i år har vunnit fyra av sex matcher mot Novak Djokovic, Andy Murray och Rafael Nadal var sekundärt.

”Delpo” är så bra att han vann sin första titel på närmare tre år under något som kan kallas rehabiliteringsperiod. Ja, titta på hans backhand. Han får fortfarande ont ibland är det är därför, för att skona handleden, han föredrar att slica och slå stoppbollar.

Slipper han problemen helt blir jag inte förvånad om han en dag toppar världsrankingen.

– Spelar jag på topp är jag farlig för alla killarna på touren, säger Juan Martin del Potro, som om han inte redan visat det.

Kommer du hit nästa år? undrade en skrivande kollega.

– Om jag får ett wild card, skämtade Juan Martin del Potro, som nästa höst lär vara bofast på topp 10.

■ ■ ■

Det var underbart att se ”Delpos” lycka i Kungliga tennishallen, men det var minst lika roligt att se bröderna Ymer förverkliga en dröm tillsammans. Elias och Mikael vann sin första ATP-titel, och de gjorde det i hemstaden Stockholm.

Skaras bidrag till världstennisen förnedrade Mate Pavic/Michael Venus i dubbelfinalen och visade samtidigt att det är skillnad på tennisspelare och dubbelspelare.

När de vunnit titelmatchen förenades de en lång kram. Syskonkärlek har sällan varit vackrare.

ARTIKELN HANDLAR OM