Inomhus-VM i friidrott 2016

Styrelsen i möte – om Abeba Aregawi

avMartin Tolén

Ordföranden: ”Konsekvenser för vår förening”

Abeba Aregawi lämnade felaktig information när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

Nu kallar Hammarby Friidrott till ett extra styrelsemöte – för att diskutera svenskans framtid.

”Styrelsen ska gemensamt sätta sig in Abeba-ärendet och dess konsekvenser för vår förening”, skriver klubbens ordförande Ingvar Åström.

Det var i lördags som Expressen kunde avslöja att Abeba Aregawi lämnade in felaktig information när hon ansökte om svenskt medborgarskap.

Inga inkomster från vare sig tävlingar eller sponsorer redovisades och Aregawi tvingades betala 11 000 kronor i skattetillägg.

”Stort jävla misslyckande”

Aregawi uppgav även till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt klubben Hammarby tidigare sagt offentligt.

Hammarby Friidrott har tidigare inte velat kommentera avslöjandet, men den förre chefstränaren Per Synnerman var rejält kritisk och kallade Aregawis tid i Sverige för ”ett stort jävla misslyckande för svensk friidrott”.

– De (friidrottsförbundet) har kanske inte vetat allt men de har valt att blunda. De köpte grisen i säcken ganska hårt och i slutändan har vi bara förlorare, sa Synnerman.

Kallar till styrelsemöte

Nu har Hammarby Friidrott kallat till ett extrainsatt styrelsemöte.

Klubben ska diskutera Aregawis framtid.

”Med anledning av det media i helgen avhandlat angående innehållet i Skatteverkets omprövningsbeslut av Abeba Aregawis deklarationer under inkomståren 2010 - 2013 och de uttalanden som gjorts i olika forum i samband med detta så har styrelsen beslutat att hantera frågan under ett extra styrelsemöte i början av denna vecka för att gemensamt sätta sig in Abeba-ärendet och dess konsekvenser för vår förening”, skriver Hammarby Friidrotts ordförande Ingvar Åström på klubbens hemsida.

Aregawi har sedan tidigare dragit sig ur inomhus-VM på grund av en skada.

ARTIKELN HANDLAR OM