Skrällfinalen – som ingen såg komma

SPORTBLADET

Hade haft fler rätt på tipset om jag vänt på tabellen

1 av 2 | Foto: Tingsryd.

Jag åker till lilla klassiska Tingsryd för att se en allsvensk final.

En final varken jag eller någon annan ens såg komma när serien startade.

Att AIK och Tingsryd är där är en av de största skrällarna någonsin i svensk hockey.

Två lag där jag egentligen inte vill se någon förlorare.

Jag älskar den här typen av överraskningar, då två absoluta underdogs sätter alla storheter på plats.

Årets Hockeyallsvenska var väl en av de mest omtumlande någonsin.

Jag hade haft fler rätt i mitt förhandstips om man vänt på sluttabellen, och där är jag garanterat inte ensam.

Jag var i Nelson Garden Arena redan i andra omgången och såg Tingsryd vinna med 2–1.

I det läget kändes det som en riktig käftsmäll för AIK. Att som tippat mittenlag förlora mot ett gäng smålänningar som just återvänt från division 1 och av de flesta tippade i botten av tabellen.

I dag vet jag och alla andra bättre.

I dag spelar de här två skrällgängen allsvensk final, medan förhandsfavoriter som Västerås och Björklöven redan har fått ta tidig semester.

Är vad finalen handlar om

Vad jag minns från det där första mötet är att AIK var det klart bästa laget offensivt, men stoppades av en effektiv lagmaskin som verkligen höll ihop lagdelarna och där alla spelare visste sin roll.

Så har det fortsatt.

AIK:s blixtrande offensiv fortsatte resan mot serieseger mot mer generösa försvar och Tingsryd fortsatte att stänga ner sina motståndare.

Det är vad den här finalen handlar om.

Grundseriens bästa offensiv mot Tingsryds hyllade defensiva spel. 

Båda lagen är värda att ta sig vidare och förloraren får en andra chans.

Gott så.

Men jag gillar inte att Tingsryd redan mer eller mindre sågats av både förbund, SHL-pampar och en hel del andra för att de inte lever upp till vare sig arenakrav eller kraven på ekonomi. Innan någon ens vet hur det kommer att sluta.

Det är nästan förnedrande i mina ögon. Jag anser att det sportsliga alltid måste gå före alla andra hänsyn.

Rädd att det ska smitta av sig

Det är det idrottskulturen i hela Europa bygger på. Det som driver plantskolor som Tingsryd och så många andra småklubbar. Att det alltid finns hopp att gå upp i en högre serie, att inga dörrar är stängda till finrummet. Den kultur som hela hockey-Sverige lever av. Att det inte ska krävas arenabyggen eller ombyggnader i mångmiljonklassen som är helt omöjliga att infria, eller att det plötsligt ska ramla in fyra miljoner kronor i eget kapital.

Jag är rädd att allt det här snacket ska smitta av sig på spelarna och sänka självförtroendet redan innan allvaret börjar.

Jag tror inte att Tingsryd har ekonomiska muskler eller andra förutsättningar att hänga kvar i SHL i mer än max en säsong eller två.

Men om de nu tar sig dit – låt dem för Guds skulle göra det då!

Är värda alla respekt

AIK är det lag alla vill ha upp. En klassisk storklubb, i alla fall på papperet, som gjort en fantastiskt resa med små resurser.

Bådas resa är värd all respekt.

Låt det stanna vid det så kan vi ta resten när allt är avgjort.

Så bra är Tingsryd

Målvakter

Johannes Jönsson och Wictor Ragnewall hade Hockeyallvenskans bästa räddningsprocent totalt sett. De kommer förmodligen fortsätta att alternera under den allsvenska finalen. Ett riktigt vasst målvaktspar.

Backar

Den väldige kanadensaren Drew Paris blev ett fynd från tyska andraligan. Det är han som stuckit ut i vinter. I övrigt har det varit stabilt hela säsongen och då tänker jag framför allt på defensiven. 

Forwards

Niklas Johansson är ett frågetecken och spelar troligen inte i första matchen. Ett stort avbräck i så fall. Men Tingryd har flera offensiva hot. Målskyttet är sprit på flera spelare med Alexander Ruuttu som etta med sina 15 mål. Jämna och bra kedjor.

Tränare

Magnus Sundquist har tillbringat sin tränarkarriär i Danmark och Norge innan han kom till Tingsryd den här säsongen. En säsong som gjort honom till en kandidat till Årets coach. Sätts på sitt stora prov nu.

Powerplay

Det är inte numerärt överläge som Tingsryd vunnit sina matcher. De var bara elva i bland de fjorton lagen i grundserien. Men det säger lite om hur starka de varit i spel fem mot fem.

Boxplay

Bara finalmotståndaren AIK var bättre i grundserien. Laget släppte in 28 mål i numerärt underläge och gjorde samtidigt fyra framåt.

Totalt: 18

Kommentar: Tingsryd var utan tvekan allsvenskans stora skräll. Inga svackor och stabilt spel under hela säsongen. Starkt att skapa ett lag av så många nya spelare. Har en klar fördel av att få starta hemma och ta kommandot i matchserien. Ett fullsatt Nelson Garden Arena är en sjätte utespelare.

Så bra är AIK

Målvakter

Gustaf Lindvall och Robin Rahm har delat på jobbet och Lindvall toppade Hockeyallsvenskan målvaktsliga med en räddningsprocent på 92,93. Nu gäller det bara att vara bäst när det gäller.

Backar

Många spelskickliga backar och Jonathan Andersson har fått ett stort genombrott i vinter. Det finns massor av talang och en klar uppsida om de kan lyfta sig i den här typen av vinna eller försvinna-matcher.

Forwards

Här har AIK sin starkaste lagdel. AIK öste in mål i grundserien och har massor av irrationella forwards och unga stortalanger. AIK:s 176 mål framåt i grundserien talar sitt tydliga språk.

Tränare

Ja, Roger Melin har gjort det igen. Han stod i båset senast AIK gick upp och han kan göra det igen. Har enorm rutin och ett lugn och en pondus som är värd massor just nu.

Powerplay

Näst bäst i spelformen i Hockeyallsvenskan, även om en power play-procent på 22,40 inte är överdrivet hög jämfört med motsvarande siffror hos SHL-lagen. Men klart bättre än motståndaren Tingsryds siffror.

Boxplay

AIK var överlägset bäst i box play i grundserien och släppte bara in mål i vart tionde box play i snitt. Det är ett riktigt bra facit.

Totalt: 23

Kommentar: AIK är favoriter i den allsvenska finalen, men Tingsryd tog åtta av tolv möjliga poäng i grundserien. AIK har vunnit de två senaste mötena, båda efter straffar. Allt pekar på en jämn finalserie nu också.

ARTIKELN HANDLAR OM