Tar strid för damspelarna: ”De förtjänar bättre”

avPetra Thorén

Foto: Andreas Bardell

Herrarnas VM-plats i somras gav svensk fotboll 80 miljoner kronor.

Prislappen för damlandslagets VM-plats i Frankrike värderar Fifa till noll kronor.

– De förtjänar bättre, säger mittbacken Pontus Jansson, som spelade VM i somras.

Samtidigt som debatten rasar kring villkoren för den internationella damfotbollen förbereder Janne Andersson sitt herrlag för en vänskapsmatch mot Österrike.

Sommarens vackra VM-minnen är bevarade, nu är gäller nya tag inför stundande kval till EM 2020.

Förbundskaptenen laddade inför resan till Wien med att följa damlandslagets avgörande VM-kval mot Danmark. Han inledde onsdagens presskonferens med att hylla landslaget för en stark match i Viborg.

– Jag vill börja med att gratta vårt kära damlandslag, med Peter Gerhardsson, Magnus Wikman och kollegor i spetsen, till en jäkla stark match i går och att vi får en ny VM-sommar nästa år. Fantastiskt roligt och bra gjort, säger Janne Andersson.

Ekonomiskt succé i VM

I somras skördade herrlandslaget i fotboll stora framgångar. Kvartsfinalen i VM var en succé som ekonomiskt kommer att få stor effekt för svensk fotboll i stort.

Bara en biljett till herr-VM i Ryssland gav Svenska fotbollförbundet omkring 80 miljoner kronor.

Fifa (Internationella fotbollförbundet) betalade ut ytterligare omkring 70 miljoner kronor totalt för avancemangen i turneringen.

Nu är det svenska damlandslaget är klart för VM i Frankrike.

Den mästerskapsplatsen värderar Fifa i dagsläget till noll kronor. För att tjäna pengar krävs en sportslig framgång i själva slutspelet. Ersättningsnivåerna är dock inte satta ännu.

Frågan kom upp på dagens presskonferens med Janne Andersson och Pontus Jansson.

– Jag tänker att det är en orimligt stor skillnad. Det är min personliga uppfattning. Sen har vi ju folk som representerar oss i de här frågorna, säger Janne Andersson och hänvisar till Karl-Erik Nilsson, ordförande för Svenska fotbollförbundet och generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Pontus Jansson:

– Det finns folk som jobbar med de här frågorna. Jag som spelare kan inte göra så mycket. Men det är bra att folk tar tag i de här frågorna, säger Pontus Jansson.

”Så långt har inte vi kommit...”

Både i Finland och Norge har herrspelarna i landslagen gått med på att sänka sina landslagsersättningar för att de damspelarna bättre betalt.

– Bra gjort av dom i så fall. Så långt har inte vi inte kommit i den frågan, säger Pontus Jansson.

Kan detta leda till att ni har en diskussion?

– Jag tycker att det är orimliga förhållanden. Jag är tydlig i min bild att de förtjänar bättre, säger Pontus Jansson som hänvisar själva fördelningsdebatten till de ansvariga inom landslagsledningen.

När det gäller själva ersättningen i samband med landslagsspel, den som kommer från SvFF, fick damerna dock till ett avtal förra året.

Flera av de svenska landslagsspelarna i damlandslaget bär jämställdhetsdebatten inom fotbollen, inte minst i kampen mot Uefa men främst Fifa, på sina axlar.

Och efter segern (1-0) över Danmark i Viborg i går blev prislappen för en seger i kvalet en stor fråga.

– Rent krasst tycker jag att det är för jävligt, sa Nilla Fischer.

– Vi är i VM och klart som fan vi vill spela men inte till vilka förutsättningar som helst, menade Kosovare Asllani.

Inför VM - för herrar - stod det klart att alla klubbar som är representerade på mästerskap får en daglig ersättning av Fifa på 72 000 per spelare.

Damklubbarna har tidigare mästerskap inte fått en krona i ersättning, nu skriver dock Göteborgs-Posten att det kan ljusna på den fronten då ansvariga personer från Fifa kommer till Sverige för att diskutera frågan.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM