18-årig golfare stängs av för dopning

SPORTBLADET

”Inte ens golfen kan känna sig förskonad”

Svensk golf har fått sitt första dopningsfall.

En 18-åring från Skåne stängs av i två år sedan han testats positiv för den anabola steroiden Nandrolon.

– Doping är numera så mycket mer än ett idrottsproblem – det har blivit ett samhällsproblem där inte ens golfen kan känna sig förskonad, säger golfens förbundskapten Peter Mattsson till golf.se.

Den avstängde golfaren studerade fram till i somras på ett golfgymnasium men är också aktiv inom hockey och innebandy.

Det var i samband med styrketräning i oktober i fjol som 18-åringen tog nandrolon, och dopningen är alltså inte direkt relaterad till golfen. Han var djupt ångerfull och valde själv att ta testet, anmäla sig själv och ta konsekvenserna av sitt handlande.

”En personlig tragedi”

- Det här är snarare en personlig tragedi även om det tekniskt sett hanterats inom golfens dopinginstanser. Vi har vetat om ärendet ett tag och det var länge ett internt skolärende som skötts inom skolan, förklarar Jan Rebane, ordförande i Svenska Golfförbundets juridiska nämnd.

Dopningsfallet är det första i svensk golf, men förbundets generalsekreterare Mats Enquist ser ingen anledning att höja varningsflagg.

– Just det här fallet är ingen signal för golfen – däremot kommer vi vara på vår vakt. Om du frågar mig är doping i nuläget inget stort problem i golfen. Vi arbetar snarare i förebyggande syfte

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf