”Kasta ut dem”

SPORTBLADET

Norges friidrottspresident vill inte se USA i OS: Det kanske är enda lösningen

Kasta ut USA från OS.

Förslaget kommer från presidenten i Norges Friidrottsförbund Svein Arne Hansen.

– Det kanske är enda lösningen, säger han.

Foto: UT UR OS? Michelle Collins tillhör en av de friidrottare som kan få USA uteslutet ur OS. Så blir det i alla fall om Svein Arne Hansen, presidenten i Norges Friidrottsförbund får bestämma.

Hela världen rasar mot de amerikanska friidrottarna. Men mest av alla rasar norske friidrottspresidenten Svein Arne Hansen.

– Det är helt skandalöst. Vad kan man göra? Kanske kasta ut alla amerikanske friidrottare. Drastiskt, men kanske den enda lösningen, säger Hansen till norska tidningen Verdens Gang.

Katastrof för idrotten

Han menar att det en katastrof för idrotten.

– Händelserna skadar OS. Vilka amerikaner som än deltar i Aten kommer folk att sitta och fundera på hur många som fuskar, säger Hansen.

Bossen i norska friidrottsförbundet för medhåll från många av landets före detta aktiva friidrottare i världstoppen.

– Det verkar som det är ganska ruttet där borta. Amerikanernas tidigare prestationer har inte så mycket trovärdighet längre, säger folkkära spjutkastaren Trine Hattestad.

Den förre sprintstjärnan Geir Moen tycker det är tragiskt att många som gjort bra resultat nu automatiskt blir misstänkta för dopning.

– Det har gått många rykten i friidrottskretsar. Händelserna de senaste dagarna bekräftar att det delvis var sanna rykten. Det är otroligt skadligt för friidrotten, säger han till VG och fortsätter:

– Man blir matt. Grunden för att jag själv höll på var att jag trodde att mina motståndare var rena.

”Har funnits en längre tid”

Expertkommentatorn Jack Waitz känner väl till den amerikanska friidrotten efter att ha bott där i många år. Han säger till VG:

– Det är tack vare att USADA får testa idrottare när de vill som så många åkt fast. Att bara testa löpare under mästerskap är meningslöst. Det har funnits dopning i amerikansk friidrott under en längre tid.

Hela den mörka listan

Johan D Lundin ([email protected])