”USA måste ha något fel i sitt system”

SPORTBLADET

Svenska IOK-delegaten Gunilla Lindberg är bekymrad

De amerikanska dopningsavslöjanden lägger ett svart skimmer över friidrotten i Aten-OS.

Svenska IOK-delegaten Gunilla Lindberg, 57, är bekymrad.

- USA måste ha något fel i sitt system, säger hon i en intervju med Sportbladet.

Foto: Gunilla Lindberg.

Hur känner du, som dagligen jobbar med OS, inför den senaste tidens händelser?

- Det är lika tråkigt varje gång det kommer fram att någon ny dopat sig. Men jag förknippar inte dopningen med OS. Det som hänt är ett bevis på att systemet fungerar och det är väldigt positivt att de som håller på med dopning åker fast.

Hur påverkas arbetsglädjen för dig och dina kollegor i SOK och IOK?

- Alltså, USA måste ha något fel i sitt system. Det visar den senaste tidens händelser. Det sista man vill är att idrotten ska förknippas med fusk, så det är klart att vi tycker att det är tråkigt.

OS är och har alltid varit en slags symbol för fredsskapande och gränsöverskridande. Känns det som att det nu lite spelat ut sin roll när spelen domineras av negativa nyheter?

- Nej, absolut inte. Jag tror inte att det är många som kopplar samman dopning med fredsskapande. Dopning är ett stort problem i idrotten - och inte just bara för OS. Det händer i samband med EM, VM och många andra tävlingar. Men OS är störst och då blir det mycket fokus kring det.

Bara en dryg tredjedel av OS-biljetterna är sålda. Det som hänt de senaste veckorna kan knappast göra det mer lättsålt. Tror du det är risk för ett nytt publikfiasko som det under friidrotts-VM i Aten 1997?

- Definitivt inte. Alla större idrotter är utsålda. Tyngdlyftning blev exempelvis utsålt direkt, medan det helt naturligt är lite mindre intresse för små idrotter.

Hur kommer det som hänt att påverka folkets bild av friidrott?

- Det finns nog en risk att folket slutar tro på det. Att de tror att alla som tävlar i friidrott är dopade, vilket ju självklart inte är fallet. 99,9 procent av alla tävlande är rena från dopning. Jag hoppas innerligt att det senaste som hänt var den sista stöten, att alla dopade har åkt dit innan OS så att vi får ett rent spel.

Johan D Lundin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott