Storspelande målvakter höll tätt

SPORTBLADET

0–0 mellan Örebro och Blåvitt

ÖREBRO (TT)

Två bra målvakter, John Alvbåge i Örebro och Bengt Andersson i IFK Göteborg, satte stopp för målfabrikationen på torsdagskvällen.

Trots 0–0 var matchen stundtals riktigt underhållande med flera chanser åt båda håll.

Matcher som slutar mållösa kan vara riktigt tråkiga. Men mötet på Eyravallen bjöd på mängder av chanser, några av dessa mycket farliga.

IFK Göteborg hade mest boll, skapade flest halvchanser men utan Bengt Andersson hade det nog ändå blivit noll poäng.

Andersson var prickfri.

– Håller man nollan är man bra, säger de flesta. Så okej, jag får vara nöjd med min egen insats.

Andersson nöjd

Bengt Andersson, 37, svarade för matchens prestation, efter 66 minuter. Då fick Örebros Ricardo Costa fick bollen efter en tilltrasslad situation och blev helt fri med Andersson. Hemmapubliken vädrade mål. Det var inget fel på skottet, men Andersson fick upp en hand och styrde undan bollen.

– Jag tänkte i den situationen att jag måste stå upp så länge som möjligt, det var också därför jag kunde hålla händerna uppe. Det var en bra räddning, säger han och ser nöjd ut.

– Det var Gordon Banks-klass på den räddningen, berömmer Örebros tränare Stefan Lundin.

IFK-målvakten hade också hjälp av sina försvarare. Mikael Sandklef räddade på mållinjen efter två nickar och vid ett av dessa tillfälle hamnade bollen i den då liggande Anderssons famn.

– Skönt att bollen kom till mig. Jag såg bara två stora fötter precis innan, säger han och skrattar.

Alvbåge gillar IFK

John Alvbåge, 21, i Örebros mål har sina rötter i Göteborgs och jagades av sin tidigare favoritklubb innan säsongen. Då ville IFK köpa en option på honom. Intresset lär knappast ha svalnat efter denna match.

'ad Intresset har funnits sedan jag spelade i Torslanda. När IFK spelade i Champions Leauge stod jag i klacken så visst är det speciellt att möta dom. Det finns alltid en liten plats för IFK i mitt hjärta, säger han på sin Göteborgsdialekt.

Alvbåge stoppade i första halvlek ett par vassa framstötar från Blåvitt, han hade också hjälp av oskärpta anfallare. Peter Ijeh, som byttes ut efter en timme, bommade bland annat öppet mål sedan Alvbåge lämnat retur på ett långskott.

'ad Jag tog de skott de sköt på mig. Men riktigt nöjd är jag inte, borde tagit lite mer initiativ. samtidigt är det en bra grund att bygga vidare på. Känner mig fortfarande lite rostig efter uppehållet, säger han.

Sune Karlsson/TT