Det Nya Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Ungdomarna ska fixa hem ett nytt VM-guld

Förbundskapten Kenth Hultqvist om    Per Hellmyrs: Oerhört mogen, både som spelare och människa. Gör väldigt mycket klokt på isen, och har både farten och tekniken. Oerhörda kvaliteter”.  Johan Andersson: ”Det känns väldigt rätt att han är med, och han visar att sammanhangen inte är för stora för honom. Skridskoåkningen är av högsta internationella klass”.  David Karlsson: Utpräglad målskytt som bara har en enda uppgift hos oss. Han sätter allt, håller aldrig igen när en målchans dyker upp. Är det någon gång han inte gör mål är han förbannad”.  Daniel Liw: ”En stor spelare i dubbel bemärkelse. Har tränat oerhört hårt och fått betalt för det. Han kommer att bli en gigant i svensk bandy, ja, i svensk idrott till och med”..
Foto: Björn Lindahl, PRESSENS BILD
Förbundskapten Kenth Hultqvist om Per Hellmyrs: Oerhört mogen, både som spelare och människa. Gör väldigt mycket klokt på isen, och har både farten och tekniken. Oerhörda kvaliteter”. Johan Andersson: ”Det känns väldigt rätt att han är med, och han visar att sammanhangen inte är för stora för honom. Skridskoåkningen är av högsta internationella klass”. David Karlsson: Utpräglad målskytt som bara har en enda uppgift hos oss. Han sätter allt, håller aldrig igen när en målchans dyker upp. Är det någon gång han inte gör mål är han förbannad”. Daniel Liw: ”En stor spelare i dubbel bemärkelse. Har tränat oerhört hårt och fått betalt för det. Han kommer att bli en gigant i svensk bandy, ja, i svensk idrott till och med”..

KAZAN

Trötta på att höra talas om "Det Nya Sverige"?

Vi förstår er - floppen i handbolls-VM kan knäcka vem som helst.

Men ge inte upp!

Här har ni fyra unga killar som ska skjuta hem bandyguldet till Sverige.

Många höjde på ögonbrynen när Kenth Hultqvist presenterade truppen till årets bandy-VM.

Etablerade världsspelare som Göran Rosendahl, 36, Stefan "Lillis" Jonsson, 40, och Michael Carlsson, 32, var borta - unga, oprövade namn som David Karlsson, 23, Johan Andersson, 22, Per Hellmyrs, 21, och Daniel Liw, 25, fanns med i stället.

När VM-gruppspelet nu är färdigspelat har frågetecknen förvandlats till utropstecken. De fyra debutanterna har storspelat - sammanlagt har de faktiskt dundrat in 18 mål.

— Kenth har ju visat att han verkligen tror på oss när han plockat bort så stora spelare. Jag känner att jag växer ytterligare med det självförtroendet i ryggen, säger Johan Andersson.

Var det viktigt att komma med?

— Jo, det var det ju. Det är det här jag har kämpat för i så många år. Hade jag inte kommit med hade jag verkligen suttit hemma och längtat hit, säger Andersson.

Per Hellmyrs fyller i:

— Ett VM är ju det största man kan vara med i inom bandy. Jag har drömt om det sedan jag var liten.

Karlsson i skyttetopp

David Karlsson har öst in mål hemma i elitserien hela vintern - nu har han bevisat att kanonen fungerar internationellt också. Med sju mål leder han den interna svenska skytteligan.

— Jag kan inte påstå att jag varit orolig, men visst är det skönt att bollarna går in. Speciellt målet mot Ryssland kändes riktigt kul. Kan man göra mål på dem kan man göra mål på alla.

Medelålder över 30

Räknar man inte med de här fyra unga debutanterna är medelåldern i den svenska truppen över 30 år. När allt fler av de rutinerade spelarna drar sig tillbaka de närmaste åren kommer ansvaret på färskingarna att växa.

— Det är viktigt att inte försöka spela som någon annan, utan våga göra det man själv är bra på. Gör vi bara det ska det nog gå bra, säger Per Hellmyrs.

Han själv och Daniel Liw spelar för Edsbyn, Johan Andersson för Villa-Lidköping. Generationsväxlingen inom svensk bandy stannar inte vid landslaget - elitserien kommer också att få känna på att nya vindar blåser.

Troliga laguppställningar:

Erik Niva

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN