Svensk seger trots problem mot Argentina

SPORTBLADET

Bara två måls ledning med tre minuter kvar

Sfax, Tunisien

Sverige kom undan med blotta förskräckelsen mot Argentina i handbolls-VM:s andra gruppspelsmatch.

Efter klara ledningar i början av båda halvlekarna var Argentina nära att äta upp försprången.

Till slut vann Sverige med 30-23 (12-9).

Precis som förbundskaptenen Ingemar Linnéll varnat för blev Argentina en betydligt svårare motståndare än Australien i handbolls-VM.

Sverige fick en bra start och tog snabbt en sexmålsledning, men sedan började det kärva i det svenska lagmaskineriet. I paus var den svenska ledningen bara tre mål.

- Vi inledde matchen mycket bra. Men efter en time-out lyckades vi inte hålla i spelet, sade Linnéll efter matchen.

Argentina gjorde visserligen inte många spelmål i den första halvleken - bara tre stycken. Men å andra sidan satte Eric Gull, som spelat en säsong i Lugi, sex straffmål på sex försök.

Försvaret bäst

Efter den goda inledningen verkade det gå troll i det svenska anfallsspelet. Skyttet fungerade inte och många passningar kastade rätt ut i luften och de tekniska misstagen ökade. De svenska anfallen gick för långsamt. Till det kan läggas ett bra argentinskt försvarsspel. Ett gnetigt försvarsspel.

- Argentina är ett mycket bra lag, men vi gick ner oss långa stunder, sade Linnéll.

Det som fungerade bäst i Sverige var också försvarsspelet. Det var inte ofta de argentinska spelarna kom till skott. När de väl fick bollarna förbi det svenska försvaret fanns en omutlig Tomas Svensson i det svenska målet. Han svarade en mängd bra räddningar.

Svensson inledde den andra halvleken lika bra som han varit i den första - det vill säga han tog det mesta. Han fick också beröm av den argentinske coachen efter matchen.

- Han tog ifrån oss en poäng, sade Jordi Ribera.

Räcker inte mot Spanien?

De svenska anfallen gick i andra halvlek betydligt snabbare och den svenska ledningen gick på tre minuter upp till åtta mål. Men på nytt började det slarvas och Argentina började knappa in på försprånget.

- Precis som i första började vi bra, men gick ner i långa stunder. Till det ska läggas att vi fick många utvisningar mot oss i andra halvleken, sade Linnéll.

Med tre minuter kvar att spela var den svenska ledningen återigen bara två mål. En svensk urladdning på slutet blev räddningen.

- Vi hade tur som kunde vinna detta. Jag får ändå vara nöjd med segern.

Mot nästa motståndare - Spanien på onsdag - måste det bli betydligt bättre.

Leif Brändström/TT