Två år gammal - och redan ett löfte i formel 1

Publicerad:
Uppdaterad:

Min kompis Hugo ska bli formel 1-förare när han blir stor.

Säger hans far och lutar sig tillbaka i soffhörnet. I vanliga fall är Hugos far en såväl resonlig som pedagogisk man. Lite väl grabbig kanske, men vadå?

Han har verkligen vuxit in i rollen som far, det säger ju alla kvinnorna i bekantskapskretsen med en mun.

Min kompis Hugo har ännu inte lagt fram sina argument i formel 1-frågan.

Åtminstone inte verbalt. Är man två år får man framföra sin åsikt på andra sätt.

I vintras gjorde han det med besked.

På skoterutflykten en solig söndag fullkomligt släpade Hugos far ner sin overall-stoppade son till värstingmaskinen på isen. En smula upphetsat förklarade han - såväl resonligt som pedagogiskt - vad som var i görningen.

"Titta nu Hugo, pappas kompis Lasse ska starta skotern förstår du, det blir jättekul, såhär fort kan man åka med den, wrrrooooom, så ska du också göra när du blir stor".

Hugos trumhinnor och nervsystem var antagligen inte berett på effekten av den vässade 800-kubikaren. Han skrek som en stucken gris. Länge. Vilket inte bådar så gott inför karriären i formel 1-stallet.

Ingen använder den dyra jeepen

Han har fått en värstingbil också, den gode Hugo. En batteridriven jeep, fyrhjulsdriven och tvåväxlad. Alla grannpappor på gatan har skärskådat bilen. De har diskuterat priset ingående.

Visst är den dyr, men man måste ju se det hela som en långsiktig investering. Blir man riktigt bra i motorsport tjänar man flis. Kenny Bräck ligger på 45 miljoner och i jämförelse med den bäst betalde fotbollsstjärnan som ligger på fjuttiga 35 är det en hygglig årslön.

Och kanske skänker man då en tanke till den gamle fadern som en gång uppmuntrade till körträning i unga år. Som liten är man ju som mest mottaglig för inlärning, säger inte pedagogerna precis så?

De har haft gott om tid att skärskåda bilen, papporna på gatan. Det är nämligen inga barn som använder den.

"Hugo ska dansa balett, måla akvarell eller göra precis det han själv vill", säger hans mor och ruskar lite lätt på huvudet - sådär som kvinnor gör när deras män framstår som alltför grabbiga.

"Dagmamman säger att hon aldrig träffat ett barn med så mycket energi, och då har hon ändå haft 54 stycken genom åren. Fokuserar han den där energin på rätt grej kan han bli hur framgångsrik som helst" fortsätter hon.

En dag börjar han med konståkning

"Just det, precis", säger hans far med en smula fradga i mungipan.

"Fokuseringen, den är bara en bonus för Hugo. Motorer gillar han ju redan. Precis som alla vi karlar gör".

Något, kanske kvinnlig intuition, säger mig att Hugo en dag kommer att göra uppror. Börja med ridning, eller kanske dressyr. Varför inte konståkning?

Hur som helst kommer det inte att bli lätt. För den - i vanliga fall så resonlige och pedagogiske fadern - han har redan gjort klart att blir det tal om nåt sånt fjolligt, då får Hugo flytta hemifrån. Tidigt.

Så vrider han om nyckeln till den egna Chryslern, varvar motorn och ropar till sin son att nu ska pappa gasa. Och när pappa gasar blir det minsann åka av.

Erika Strandell är 32 år och frilansskribent. Hon är verksam i Gävle och gillar hockey och golf. Hon kommer att skriva krönikor i Sportbladet varje onsdag

Erika Strandell

Publicerad: