Petter Northug med fiaskolopp i Piteå

PITEÅ/STOCKHOLM. Petter Northug skulle lämna ett OS-besked vid Skandinavisk cup i Piteå.

I stället slutade det med total kollaps.

I mål var Northug 48:a i mål – över fem minuter efter segraren.

– Jag frågade Petter om han hade roligt när jag åkte om honom, men jag fick inget svar, säger Emil Jönsson.

Efter mycket velande dök så slutligen Petter Northug upp till masstarten över 30 kilometer i Piteå.

När de norska Tour de ski-åkarna kämpar med formen så fanns en god chans för Petter Northug att bevisa att han ska ha en OS-biljett.

Men det blev en blytung dag i spåret för 2000-talets största skidåkare.

I drygt 10 kilometer orkade han hänga med klungan, men när farten vreds upp tappade han lite och efter 15 kilometer hade han tappat kontakten helt.

Då kollapsade Petter Northug helt, upp mot 17-kilometerspasseringen stumnade han fullständigt i backen och fick släppa även svenska doldisar som Gabriel Thorn.

Långt efter efter Jörgen Brink

Raset fortsatte sedan, efter 25 kilometer var norrmannen 34:a, 2.49 efter täten.

I toppen handlade allt om Viktor Thorn mot sju norrmän. Till slut fick svensken ge sig mot dem allihop. Vann gjorde Mattis Stenshagen som i mål var 5.06 före Petter Northug som kom in på en 48:e plats i mål.

Framför sig hade han bland annat 19 landsmän, en irländare och en hel uppsjö svenskar där veteranen Jörgen Brink, 43, till exempel var drygt 1,20 före Northug. Även Emil Jönsson var långt före Petter Northug i mål, trots att han släppte tätklungan ännu tidigare, och efteråt berättar han att han skickade en passning till Petter under loppet.

– Det enda glädjeämnet var väl när jag såg Petter uppe i backen och såg att han inte heller hade någon flygande dag. Jag kunde åka om honom i alla fall. Jag frågade honom om han hade roligt när jag åkte om honom, men jag fick inget svar. Det är lätt att det rinner i väg när man inte är med i klungan. Då är det lätt att tiden rinner i väg, men nog tror jag han hade velat vara längre fram, säger Emil Jönsson.

Efteråt gick norrmannen rakt igenom den mixade zonen utan att prata med media. Hela teamet runt Northug satte sig sedan i en bil och lämnade Piteå.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.