Peterhansel besviken efter första etappen av Dakarrallyt

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Peterhansel var besviken efter första etappen av Dakarrallyt
Foto: Ricardo Mazalan / TT / NTB Scanpix
Peterhansel var besviken efter första etappen av Dakarrallyt

SPORTBLADET

”Jag körde som en mormor”

Foto: Ricardo Mazalan / TT / NTB Scanpix
Nasser Al Attyah var snabbast på första etappen av Rally Dakar

Stephane Peterhansel laddar för sin 14:e seger.

Men då måste han förbättra sig.

– Jag körde som en mormor, säger han efter den första etappen.

Under 30 år har den 52-årige fransmannen varit framgångsrik i Dakarrallyt och han har stora förhoppningar inför årets deltävling. Peterhansel kör för ännu en seger.

Men han hängde inte alls med på den första etappen. Han var mer än två minuter efter segraren.

– Jag hade inget självförtroende bakom ratten. Jag körde som en mormor och var defensiv under hela sträckan, säger Peterhansel.

– Vi tappade mycket tid på Nasser, med tanke på hur kort den här specielasträckan var. Två minuter på 30 km är mycket, men sett till hela tävlingen så kommer vi att kunna hantera det.

Nasser Al Attyah snabbast på första etappen av Rally Dakar

Istället var det Nasser Al Attiyah och Toyota som var snabbast på den 31 km långa specialsträckan mellan Lima och Pisco (Peru). Han sitt 14:e Dakarrally och kommer att öppna den andra etappen som är 278 kilometer lång - men på den sträckan finns det inga spår att navigera efter, bilarna startar för ovanlighetens skull före motorcyklarna.

– Äh, jag har ingen strategi för jag litar på min kartläsare Matthieu Baumel, säger Attyah som vunnit Rally Dakar vid två tillfällen tidigare.

– Jag är glad över den här segern och det är en ny dag i morgon. Jag vet att det blir svårt, men vi ska göra vårt bästa.

Sam Sunderland imponerar på första etappen i Dakarrallyt

I mc-klassen gick Sam Sunderland ut som siste förare på specialsträckan som inleddes efter en körning på 272 kilometer och han var också snabbast. Britten körde de tre milen på lite mindre än 21 minuter och var ungefär en halv minut snabbare än Adrien van Beveren, Nederländerna.

Mc-klassen drabbades också av tävlingens första otäcka krasch, Joaquim Rodrigues , Portugal, fick hämtas med ambulanshelikopter sedan han kraschat och slagit ansiktet i sin egen motorcykel. Han fördes till sjukhus och enligt de första rapporterna är hans skador svåra, men inte livshotande.

Sportbladets stora guide inför Dakarrallyt, med alla etapper, favoriter och TV_tider hittar du här.

Publicerad: