Vändningen: Northug tävlar i Sverige

SPORTBLADET

PITEÅ. Först blev Petter Northug anmäld till Scandinaviska Cupen i Piteå för att sedan ge beskedet att han inte kommer vill tävla.

Nu kommer nästa vändning.

– Han kommer för att han nu känner att motivationen är på plats, säger tränaren Stig Rune Kveen.

Foto: Bildbyrån

Petter Northug har inte tävlat i världscupen sedan den 2 december när han gick sprinten i Lillehammer och blev utslagen direkt i prologen.

Sedan dess har norrmannen endast gått en stafettsträcka på ett lokalt lopp hemma i Norge efter att han fick det negativa beskedet av Vidar Löfshus att han inte skulle få en plats på Tour de Ski.

Vändningen: Han kommer

Landslagsledningens önskan var då att Northug skulle tävla på Skandinaviska Cupen i Piteå, Norska mästerskapet och och sedan världscuptävlingen i Planica i slutet av januari för att lösa en OS-biljett.

Norrmannen blev också anmäld till tävlingarna i Piteå för att sedan meddela att det bara var en rutinanmälan och att han inte vill komma upp till Norrbotten.

Nu kommer nästa vändning.

– Han vill ha en genomkörare och kommer köra 30 kilometer masstart imorgon (i Piteå) söndag, säger tränaren Stig Rune Kveen i ett pressmeddelande.

”Haft motivationsbrist”

När Sportbladet sedan når tränaren utvecklar han resonemanget.

– Han kommer för att han nu känner att motivationen är på plats.

Varför ville han först inte tävla i Piteå?

– Nej man måste vara ärlig och säga att motivationen inte varit så stor att tävla efter att han inte fick gå Tour de Ski. Han ville gå touren för att komma i form för februari och det har legat till grund för att han haft motivationsbrist. Det har varit en berg-och dalbana mentalt, men nu känner han att han fått avstånd till det.

Med tanke på hur förhållanden varit på Tour de Ski var det kanske bra att han inte tävlade där?

– Petter älskar dåligt väder. Han har varit på det klara med att han ville gå.

Hur är formen på Petter skulle du säga?

– Svårt att säga, men jag hoppas han får en bra genomkörare och en bra upplevelse och inte minst känner glädjen att tävla igen.

Bland övriga tävlande till loppet finns namn som tidigare världsmästaren Matti Heikkinen och Emil Jönsson.

Northugs fyra största hån mot Sverige 00:50
ARTIKELN HANDLAR OM