”Sluta snacka om det nu”

Palicka trött på stämpeln inför EM

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
Andreas Palicka.
SPORTBLADET

PARTILLE. Han har vunnit världens bästa liga sju gånger och dubbla Champions League-guld.

Men betraktas fortfarande som Andremålvakten.

– Jag fattar inte det snacket, säger Andreas Palicka inför EM.

Få svenska handbollsspelare kan matcha Andreas Palicka i klubblagsmeriter.

Målvakten har vunnit Bundesliga sju gånger på sina åtta säsonger i världens bästa liga (med Kiel och Rhein-Neckar Löwen) och Champions League två gånger (med Kiel). Det senaste ligaguldet kom i våras.

Bara Marcus Ahlm och Henrik Lundström har vunnit Bundesliga fler gånger (åtta) av svenskarna medan Palicka är tvåa på listan ihop med legendaren Magnus Wislander.

Bara Tomas Svensson (sex), Kim Andersson, Jonas Källman, Ahlm och Lundström (tre) har vunnit Champions League fler gånger av svenska spelare än Palicka.

Toppar målvaktsligan i Tyskland

Palicka debuterade i landslaget för elva år sedan, samma år som han var med och vann UVM-guld, och gjorde sitt första mästerskap redan i VM 2009.

Hans Rhein-Neckar Löwen leder Bundesliga just nu och själv toppar 31-åringen målvaktsligan.

Ändå betraktas Palicka allmänt som andremålvakt inför EM bakom klubbkompisen Mikael Appelgren. I varje fall i media, där undertecknad i lördags hade Appelgren i målet i en tänkt förstauppställning i EM.

Detta är något som Palicka noterat.

– Jag har hört ryktesvägen att det fortfarande snackas om det. Jag kan inte förstå det. Som journalist och kommentator får man läsa på lite, säger han och syftar på hur han och Appelgren delar på speltiden i klubblaget.

Startar varannan match

– Jag tror att vi på minuten spelat exakt lika mycket. Vi startar varannan match hela tiden och står 60 minuter om man är bra. Är man dålig byter man, men det har inte hänt så ofta. Vi har gjort en jättebra säsong och ligger etta och tvåa i målvaktsligan i Bundesliga, säger EM-truppens ålderman och fortsätter:

– Jag fattar inte det snacket. Vi har bildat ett målvaktspar som gjorde det riktigt bra i VM. Jag har alltid trott på att om ett lag verkligen ska gå långt i Bundesliga eller i ett mästerskap så behöver du ha två målvakter i toppform.

– Så sluta snacka om det nu.

Du är trött på det?

– Klart man är. Eller trött och trött...

Du har alltid setts som andremålvakt?

– Det är för att jag varit i Kiel (där han var andremålvakt bakom fransmannen Thierry Omeyer i fem år). Men det är för fan hundra år sedan.

”Vad fan är problemet?”

– Jag är 31 år gammal och har faktiskt presterat en del i min karriär. Lite respekt får man visa och läsa på inför mästerskapet om hur det ser ut. Vi kommer hem här och har spelat en fantastisk säsong. Men ingen i Sverige vet hur bra vi har spelat. Ni borde komma ner och besöka oss.

Palicka låter nog lite argare här än vad han i själva verket är. Han är på ett bra humör när Sportbladet talar med honom och säger egentligen bara vad han tycker.

– Det handlar inte om att jag är sur på hela mediekåren.

Det finns väl en tradition (i media) att alltid försöka peka ut en förstemålvakt?

– Det är så jävla mediokert. Om man har två målvakter som spelar bra – vad fan är problemet?

Inte orolig alls

Enligt förbundskaptenen kommer man inte ha en uttalad förstemålvakt i EM heller.

– När Palicka har varit med har det visat sig funka bra när vi valt den som passar bäst mot motståndet och som vi tror är bäst för dagen. Vi inleder EM med tre matcher på fem dagar och det är påfrestande. Vi behöver båda målvakterna, säger Kristján Andrésson.

Sverige har inför EM släppt in 29 mål i två matcher i rad mot Ungern trots bra målvaktsspel i stora delar av matcherna. Uteförsvaret har läckt men det är ingenting som bekymrar Palicka med tre dagar kvar till EM-premiären.

– Jag är jättenöjd med var vi ligger just nu. Det finns ingenting att vara orolig för.

Lista: De har gjort flest landskamper för Sverige 00:45