”99 procent vet inte ens vem Kläbo är”

Charlotte Kalla, Stina Nilsson och Johannes Kläbo nobbade Tour de Ski på förhand vilket lett till kritik.

Nu svarar internationella skidförbundet.

– 99 procent vet inte ens vem Kläbo är medan 50 procent fortfarande känner till konceptet Tour de Ski, säger Fis marknadschef Jürg Capol till VG.

Tour de Ski har precis klarat av sin första del i schweiziska Lenzerheiden innan touren nu flyttar vidare till tyska Oberstdorf.

Men det blir utan flera av skidsportens allra största stjärnor.

I det svenska laget står både Charlotte Kalla och Stina Nilsson över touren och i Norge har Marit Björgen och Johannes Kläbo – som dominerat skidsäsongen på herrsidan – tagit samma beslut, medan Ingvild Flugstad Östberg har hotat att hoppa av.

Flera av dem har motiverat beslutet med att touren ligger alldeles för nära OS – vilket lett till kritik från åkarna.

– Man måste vara lite mer flexibel när man lägger mästerskapet, men de (Fis) tror och menar att julen är den bästa tiden och det kan man säkert diskutera. Om Tour de Ski är så viktigt och de vill ha de största profilerna tycker jag att man måste hitta ett sätt att få med dem, har Martin Johnsrud Sundby sagt.

”Är som Tour de France”

Och nu kommer internationella skidförbundet (Fis) med svar på kritiken.

Marknadschefen Jürg Capol tycker att det är konceptet som gör tävlingarna intressanta – inte de allra största stjärnorna.

– Du kan gå på järnvägsstationen i Zürich i Schweiz och fråga folk vem Johannes Kläbo är. 99 procent vet inte ens vem Kläbo är medan 50 procent fortfarande skulle svara att de känner till konceptet Tour de Ski, säger Capol till VG.

Marknadschefen understryker att de flesta åkarna bortsett från Sverige och Norge är med och att intresset är stort.

– Tour de Ski är lite som Tour de France numera. Många vet vad det är, men vet inte vem som vann i fjol. För mig är det inte de som är med som är det viktigaste. De som är med, de är med och kan tjäna riktigt bra på det. Och åker du längdskidor blir du fysiskt start, men också mentalt. Vi ska tänka på hur vi kan förädla detta. Det som är viktigast är modellen Tour de Ski och inte vilka som tävlar de sista dagarna, säger Capol.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.