Svenska ryttarstjärnan mitt i branddrama

SPORTBLADET

En våldsam brand bröt ut i ett garage i Liverpool i natt och totalförstörde 1 400 bilar.

På första våningen i eldinfernot fanns 250 av världens bästa hästar.

Svenska ryttarstjärnan Angelie von Essen och fästmannen James Davenport var bland dem som fick fly i panik med sina stjärnhästar.

– Det var kaos, totalt kaos, säger James Davenport till Sportbladet.

Foto: JON OLAV NESVOLD

Svenska landslagsryttaren Angelie von Essen var tillsammans med sin fästman James Davenport på plats på topptävlingen Liverpool Horse Show för att tävla under nyårsafton.

Angelie von Essen hade precis slutat sjua i en 1,45-hoppning på hästen Crush när nyårskvällen plötsligt förvandlades till en mardröm.

I garaget, som ligger precis bredvid tävlingsarenan, Liverpool Echo Arena, utbröt nämligen en brand.

”Någon skrek bara...”

The Sun skriver att branden började i en Land Rover men spred sig snabbt i det stora garaget – där våning ett fungerande som tillfälliga stallar för tävlingshästarna.

– Någon skrek bara att det brinner i stallarna, säger James Davenport.

– Först ville de inte släppa ut hästarna för de tyckte inte det var så illa, men sedan gav brandmännen order om att evakuera byggnaden så alla gick samman, ryttare, publik och funktionärer, för att evakuera de 250 hästarna.

1 av 3 | Foto: Peter Byrne / TT NYHETSBYRÅN

James Davenport berättar att många av miljonhästarna togs in i själva tävlingsarenan medan flera bara slets med ut på parkeringen och lastades på olika trailers.

– Vi hade tur, vi fick ut våra hästar (Crush och Daniel red. anm.) till vår lastbil och kunde köra iväg med dem innan de stängde ner hela området. Men det var fruktansvärt, helt fruktansvärt, säger han.

”Som på film”

Alla 250 hästar klarade sig, men branden totalförstörde totalt 1 400 bilar och mängder av värdefull utrustning. När Sportbladet pratar med James Davenport är Angelie von Essen tillbaka på brandområdet för att se om det går att rädda någon utrustning. Parets Audi Q7 med alla nyårskläder och övrig packning förstördes och James Davenport fruktar att det även gäller specialsadlarna som de hade med sig.

– Vi hade två sadlar med oss som kostar runt 5000 pund (50 000 svenska kronor) var och totalt var nog utrustningen värd 15 000 pund.

Då hade ni två hästar, och det fanns alltså 250 topphästar på plats?

– Ja, det blir enorma kostnader. Sen är det här tävlingsryttare som har specialsadlar som man haft i många år. Precis som cricketspelare har speciella slagträn har ryttare speciella sadlar.

När James Davenport och Angelie von Essen vaknade efter en kort natts sömn på nyårsdagen hade knappt chocken lagt sig.

– Det är en konstig känsla. Mest av allt är man tacksam att varken hästar eller människor kom till skada. Allt annat går att ersätta. Men det var verkligen en surrealistisk känsla, något som man bara ser på film, säger han.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM