Sjöström: ”Det blir roligare för varje år”

Foto: TT
SPORTBLADET

Sarah Sjöström är hemma i Stockholm för årets Swim Open.

Trots att hon har rest världen runt och tävlat i tio år har hon inte tröttnat på det kringflackande livet i diverse bassänger.

Snarare tvärtom.

– Jag tycker faktiskt att det blir roligare för varje år, säger hon.

För tredje året i rad arrangeras Swim Open i Eriksdalsbadet i Stockholm. 5–8 april samlas 1 050 simmare från över 25 nationer vid Skanstull för att tävla i svensk simnings största internationella tävling.

Det största namnet? Sarah Sjöström.

24-åringen är tillbaka i hemstaden för att värma upp inför sommarens EM i Glasgow. Men hon passar samtidigt på att njuta av tiden i den egna lägenheten.

Rekordsimning i fjol

– Jag är ju bortrest mer än hemma nu för tiden, så det är skönt att vara här. Det känns superkul att tävla i Stockholm, framför alla fans på läktaren. Men samtidigt är det lite annorlunda att tävla här. Jag går in lite i samma rutiner som när jag tränar, snarare än när jag tävlar, säger hon till Sportbladet.

Hon har sedan tidigare en speciell relation till Swim Open och Eriksdalsbadet. I fjol vann hon alla fyra grenar hon ställde upp i – och slog världsårsbästa i alla fyra lopp.

– Jag hade verkligen inte väntat mig det. Det kom som en liten överraskning, säger hon.

I år ställer hon upp i samma fyra grenar; 50 och 100 meter frisim samt 50 och 100 meter fjärilsim.

Satsar på nytt EM-guld

Sjöström har själv benämnt 2018 som lite av ett mellanår, då det inte är något större mästerskap under året utöver EM i Skottland. I mångt och mycket handlar säsongen om att bygga upp en grundfysik inför 2019 (VM i Sydkorea) och 2020 (OS i Japan).

– Samtidigt vore det givetvis kul att vinna EM igen, eftersom att det var tio år sedan jag gjorde det första gången. Det vore så klart speciellt.

Du slog igenom som 14-åring och i dag, tio år senare, är du världens främsta simmare. Hade du kunnat drömma om det?

– Det är klart att jag inte riktigt trodde på det när jag var 14. Det känns lite overkligt. När jag var yngre tyckte jag att det var lite jobbigt att träna och resa så mycket. Jag hade alltid ont i kroppen. Men nu har jag ju vant mig.

Har du kvar hungern?

– Absolut, det finns alltid nya mål att sikta mot. Jag tycker faktiskt att det blir roligare för varje år, säger hon.

Fokus på styrka

Sedan 2017 har Sjöströms träning sett aningen annorlunda ut. Efter OS i Rio de Janeiro 2016 började hon styrketräna mer – och på ett annat sätt. Det gav snabbt resultat. Tre VM-guld, tre EM-guld och sex världsrekord inkasserades under fjolåret. Sedan dess har de styrkefokuserade passen fått ligga kvar i träningsplaneringen.

Med tanke på att tävlingssäsongen detta år är ovanligt kort finns chansen att experimentera med träningen.

– Det har varit viktigt att kunna testa sig fram för att se vad som funkar bäst för mig. Det gäller att hitta en balans och kombinera alla timmar i vattnet med styrketräningen. Jag märker att de extra musklerna gör mig snabbare, men samtidigt vill jag inte blir för tung. Det sinkar mig i fjärilssimmet.

Träningsläger i Turkiet

Under inledningen av året har Sarah Sjöström tillbringat mycket tid i Belek, Turkiet. Tillsammans med ett gäng träningskompisar har hon kunnat fokusera helt och hållet på träning – och återhämtning.

– Det är otroligt skönt att vara där, jag har varit där förut. Att träna i solen, att ha allting på ett och samma ställe, att ha folk som hjälper dig med träningen... det är perfekt, säger hon.

– Och samtidigt ger det mig tid att hinna koppla av också. Ibland känns det som att man tränar dygnet runt, så det är viktigt att kunna få in lite vila också. Det kan också bidra till att resultatet blir bättre, säger Sarah Sjöström.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM