Svenske stjärnan tung favorit – topphästen säkrad

avElisabet Hoff

Foto: Pontus Lundahl/TT NYHETSBYRÅN
Henrik von Eckermann med Mary Lou

Hoppryttaren Henrik von Eckermann är hetare än het. 

Topphästen Mary Lou är säkrad för hans räkning och gör honom till en av de tunga favoriterna i Världscupfinalen i Paris med start torsdag.

– Mary Lou har alla förutsättningar att lyckas. Jag också, säger den svenske storstjärnan.

Henrik von Eckermann är i Paris som tabelletta för Världscupens västeuropeiska ligan. Det tackar han Mary Lou för. 

Med henne under sadeln har svensken stått på pallen tre gånger under säsongens VC-kval. Två gånger som tvåa och en gång överst. Det senare inför hemmapubliken i Göteborg i slutet av februari. Dessutom för andra året i rad.

Men dundersuccén i Scandinavium var inte bara klackarna i taket för von Eckermann. Marknadsvärdet på vinnarhästen Mary Lou steg i höjden, likaså risken för en försäljning.

– Jag satt väldigt löst på henne efter Göteborg, säger von Eckermann.

Stoet kom som grön och okänd in i svenskens liv i samband med att han startade eget efter OS i Rio 2016. Magi uppstod mellan de två. Förra året hoppade stoet in 5,2 miljoner kronor och var med det världens åttonde vinstrikaste hopphäst i prispengar räknat. 

”Alltid lite försiktiga”

Henrik von Eckermann har hela tiden varit medveten om att stoet skulle säljas i slutändan och har varit tacksam för varenda dag som den tyske ägaren behållit henne.   

– Spekulanterna är alltid lite försiktiga i början, tänker att det är en bra ryttare på hästen och så. Men när den presterar om och om igen, då börjar buden att komma, och nu fanns konkreta spekulanter, berättar von Eckermann.  

Den räddande ängeln blev Gregor Tovek, stor bilhandlare från Västsverige och pappa till stjärnskottet Evelina Tovek, 24, som är stationerad hos sin tränare och mentor Henrik von Eckermann i Tyskland. 

– Jag ville verkligen behålla Mary Lou och tog upp saken med Tovek, om det fanns en möjlighet att hitta en lösning, säger von Eckermann.

Det fanns det. Sedan ett par veckor heter stoet Toveks Mary Lou och står tryggt i svenskens stall med sikte på OS i Tokyo 2020. Men vilka pengar Tovek gått in med är hemligt.

– Jag vet att den frågan alltid kommer, men tyvärr, jag svarar inte på det, säger von Eckermann med ett skratt.

”Risk att hästarna blir lite heta då”

Med VC-finalen i pipeline har Mary Lou inte tävlat på en månad.

– Jag har åkt iväg och tränat henne på ett annat ställe än hemma, för att få det lite tävlingslikt. För övrigt har jag bara velat få lite lugn och ro i det hela igen. Hon har gått många snabba omhoppningar och då är risken att hästarna blir lite heta, hoppar mer framåt än uppåt, förklarar von Eckermann.   

Första finalrundan på torsdag kväll är en tidshoppning där det gäller att vara både felfri och snabb. Strategin lägger Henrik von Eckermann upp först när han sett banan, det vill säga en halvtimme innan start. Helst vill han ha en bana där han kan ha ett bra tempo och flyt, för att utnyttja Mary Lous vägvinnande galopp. 

– Det står mycket på spel redan där. Man måste vara bra med från dag ett för att kunna hävda sig, säger han.

I förra årets VC-final i Omaha, USA, stod han och Mary Lou till slut som bronsmedaljörer efter tre dagar och fyra omgångar. Det stärker. Mary Lou har bevisat att hon har det som krävs för att orka.

– Hon brukar bli bättre och bättre genom en lång tävling och är i bra form. Så jag har stora förväntningar, så klart, säger den svenske favoriten.      

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM