Bragden i Israel

SPORTBLADET

Nyblivne pappan Björkman mirakelvände och tog Sverige till DC-kvart

Här är en ny svensk tennisbragd: Sverige är i Davis Cup-kvartsfinal efter en mirakelvändning av Jonas Björkman.

Svensken förlorade första set mot Harel Levy med 6–0, men vände och vann med 3–1 i set.

– Jag hade förberett mig hela veckan på att det inte handlar om skönspel, utan om att slå in sista bollen och vinna matchen, säger Björkman.

Foto: AFP
VILKEN KÄMPE  Jonas Björkman vann den femte och avgörande DC-matchen mot Israel.

Jonas Björkman fick den 21 januari en dotter, Bianca, och spelade i fredags sin första match på två och en halv månad. Då föll han mot Dudi Sela i tre raka set.

I dag var det dags för den 34-årige veteranen att kastas in i hetluften på allvar. Efter att Thomas Johansson besegrat Dudi Sela i tre raka set blev Björkmans match mot Harel Levy helt avgörande.

”Som en gammal gubbe”

Men svensken fick en mardrömsstart i en kokande gryta i Tel Aviv. Levy vann förkrossande enkelt första set med 6–0 och Sveriges dröm om kvartsfinal såg ut att förbli just en dröm.

– Jag startade som en gammal gubbe, säger Björkman till TV8.

Då hände något. Björkman vaknade till liv, började spela så bra tennis som vi vet att han kan och vann både andra och tredje set.

Nerverna svek Levy

– Jag hittade spelet i andra set och det är skönt med bäst av fem för då vet man att man har tid på sig. Det kan låta konstigt, men när man inleder med att förlora med 6–0 kan bara allt bli bättre.

I fjärde set hade Levy chansen att utjämna då han ledde med 5–4 och kunde serva hem setet. Men israelens nerver svek och efter ett dubbelfel var det utjämnat.

I tie break visade Jonas Björkman att gammal är äldst. Det här var elfte gången genom tiderna som Sverige vänder ett 1–2-underläge i Davis Cup.

– Jag tycker att det är en fantastisk bedrift av Björkman, säger förbundskaptenen Mats Wilander till TV8.

Argentina i kvartsfinal

– Jag försökte hålla mig cool när den var en sån stämning på läktaren. Jag hade förberett mig hela veckan på att det inte handlar om skönspel, utan om att slå in sista bollen och vinna matchen, säger Björkman.

– Det här var en av mina skönaste segrar. Ett styrkebesked att vinna trots att jag inte spelade bra.

Nu väntar i kvartsfinal Argentina i Buenos Aires den 11-13 april.

– Om Robin håller sig frisk har vi chans. Han bevisade förra året att han kan utmana alla de bästa på grus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis