Martin Strömberg: Sörenstam kan inte bli världsetta igen

SPORTBLADET

Vad betyder Annika Sörenstams seger i Dubai för framtiden?

Kommer hon att vinna igen? Troligen.

Majors? Möjligen.

Bli världsetta? No way.

Det var framförallt sättet som Sörenstam vann på i Dubai. Hon gjorde en vass birdie på 17:e som fick danskan Iben Tinning att fundera, och sedan ett säkert par på sista.

Perfekt.

Bra boost för vinnarkänslan, men sedan då.

Detta var en europatourtävling med okej startfält, men i den miljön ska även en stukad Annika Sörenstam kunna slåss om segern.

Nu var förutsättningarna lite speciella och visst fasen ville hon undvika att bryta sviten att vinna minst en tävling under säsongen som hon gjort ända sedan 1995.

Nästa säsong bilr intressant

Just den detaljen ger mig en känsla av att nästa säsong kommer att kunna bli riktigt intressant. De spelare som klarar av att vinna när den inre pressen är som störst är ofta samma spelare som står med de största pokalerna och håller tal. Hoppas verkligen att det blir så.

Jag har tidigare skrivit att Annika Sörenstam vunnit sin sista major och jag tror fortfarande att det blir så. Men förutsättningarna har förändrats en smula; då var hon utan energi, talade öppet om ett slut på karriären och visade alla symptom på en golfspelare som tröttnat.

Nu talar hon avslappnat om framtiden, hon vet vad som krävs och verkar villig att arbeta, och hon har motivationen igen.

Var har hon fått den ifrån?

Jag tror att allt snack om att hon snart ska sluta har tänt en liten låga av lust.

Jag tror att Lorena Ochoas kanonsäsong och hennes överlägsna ledning på världsrankingen har väckt vinnarkänslan igen.

Jag tror att skadan och hennes på många vis misslyckade 2007 har gett henne ny glöd. Hon vill inte sluta med en säsong som präglades av skador och halvmesyrer, hennes tävlingsinstinkt förbjuder det.

Vill avsluta med klass

Hon vill avsluta med klass och det hedrar henne på alla sätt och vis.

Jag hoppas självfallet att hon lyckas men jag tvivlar tyvärr.

En champion är alltid en champion och Annika Sörenstam kommer förmodligen att vara den största kvinnliga golflegenden under en lång tid framöver även om hon slutar i morgon. Samtidigt hamnar ju glorian oundvikligen på sniskan om man väljer att köra några säsonger för mycket, och det finns gott om exempel på det.

Kan hon vinna ett par, tre tävlingar nästa säsong är det kanon.

Kan hon vinna en major så är det fantastiskt bra.

Kan hon bli världsetta igen så är det utan tvivel värt bragdmedaljen. Lorena Ochoa har ett jätteförsprång som skulle ta ett par år att äta in under förutsättning att Sörenstam spelar kanon och Ochoa misslyckas ganska rejält.

Det händer inte.

Men man har blivit förvånad förr när det gäller Annika Sörenstam så jag lovar inte att krypa naken runt St Andrews om det sker.

Även om det är frestande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf