Hånade –av fansen

SPORTBLADET

Anrell: Enorm kris – Brynäs är i katastrofalt dåligt skick

RASAT IHOP HELT Inget stämmer för Brynäs för närvarande. I går blev laget utbuat av hemmafansen efter en ny smärtsam förlust. ”Brynäs är i sin värsta kris någonsin”, skriver Lasse Anrell.

GÄVLE. Brynäs är i sin värsta kris någonsin.

Laget är på väg rakt ner i skiten under nye tränaren Olof Östblom.

Orsaken är, vad jag förstår, väldigt enkel:

Brynäs är för dåligt tränade.

Det började redan under Leif Boork.

Eftersom han köpt på sig så många spelare ledde det till en konkurrenssituation som sög självförtroendet ur laget, ingen var säker på en plats, ingen var säker på att det ens räckte med att vara bra.

Men det hade en annan effekt också: träningarna blev dåliga. För många spelare på isen

ledde till att det var ständig kö till de olika momenten.

Alla som varit på en hockeyträning vet att det normalt är mycket köande, men i Brynäs den här säsongen har det varit mer vänta än träna under långa perioder.

Sen fick Leif Boork sparken och en hel klubb andades ut.

Det skulle de kanske inte gjort. För efter

Boork kom Olof Östblom som haft Boork som mentor i sin tränarutbildning.

Träningarna ännu sämre nu

Det gick hyfsat bra för Östblom i början. Nu går det inte bra längre. Efter LG Games går det käpprätt åt helvete.

Brynäs vinner nästan ingenting. På hemma-isen har de inte vunnit sen 8 januari.

Och efter att ha pratat runt i går med folk på och utanför isen är förklaringen enkel. Dåliga träningar har blivit – ännu sämre träningar.

Östbom har valt en snäll väg.

Han l-y-s-s-n-a-r på spelarna. Eller i alla fall på en del spelare.

Det har varit inställda träningar, korta träningar, dåliga träningar. Effekten är enkel att se: Brynäs hänger inte med. Brynäs orkar inte hänga med. Det går bra en stund, men sen orkar spelarna helt enkelt inte hålla trycket upp, särskilt inte som nu när nyckel-spelare som Mikael Lind och Mathias Månsson saknas.

Utvecklas inte längre

Missnöjet med hur det går till i truppen är stor.

Det finns spelare som säger mer eller mindre öppet att det inte är det minsta utvecklande att spela i Brynäs just nu eftersom träningarna inte håller tillräcklig klass.

Det gör inte matchandet heller.

Jag frågade Olof Östblom efter matchen i går om han tycker att han har situationen under kontroll, med tanke på att laget inte vinner några poäng längre.

Han svarade mycket bra – faktiskt – att han inte tänker så, han gör sitt jobb, det är mycket matcher och resten får andra avgöra.

Har du laget under kontroll?

Han svarade ungefär samma.

Avgrundsdjup formsvacka

En lokal journalist frågade om han tyckte att vissa spelare sände ut fel signaler och med det menade han att de verkade skita i Brynäs och om Östblom skulle välkomna ”en ny röst i båset”. Det sista är typisk hockeymumbo-jumbo. ”Ny röst i båset” betyder egentligen: – Behöver du hjälp din sopa?

Men samma sak där; bra svar. Han jobbar på, det är hans uppdrag. Sen får andra ta ställning till resten.

Östblom pratar bra, men Brynäs kris är enorm.

De går in i en kvalserie i ett katastrofalt skick. Sex poäng på tolv matcher är en formsvacka så djup att Bajkalsjön skulle anses som grund vid en jämförelse.

Tommy Sjödin fick priset som hungrigaste spelaren i Brynäs.

Hungrigaste?

Det säger något om lagets kris.

Brendl var lättläst

Jag gillade inte Pavel Brendls sätt att spela i går. Precis som när han är som sämst står han bara stilla och väntar i powerplay. Det funkar ju aldrig, det blir för lättläst.

Moras kliv bort från kvalplatsen är sensationell. Det är bara att gratulera och konstatera att alla experter hade fel. Igen.

Det sensationella i Simons, Boggs, Hagos och de andras bedrift skulle bara kunna överträffas av att Brynäs vinner resten.

För övrigt borde väl även Färjestad skämmas. Förlora hemma mot Mora är väl okej, men knappast med Jörgen Jönsson tillbaka i laget.

Lasse Anrell