”Det är omöjligt att satsa vidare"

SPORTBLADET

”Pim-Pim” lägger av på grund av skadeproblem

Axeln håller i tre–fyra veckor innan det tar stopp. Gång på gång.

Det blev till slut för mycket för Joachim ”Pim-Pim” Johansson, 25, som lägger ner sin aktiva tenniskarriär.

– Det är omöjligt att satsa vidare, säger han.

Foto: AP
SLUTAR Joachim ”Pim-Pim” Johansson slutar – bara 26 år ung.

Joachim Johansson vann tre ATP-titlar under karriären och var som bäst rankad som nummer nio i världen. Men sedan början av 2005 har han kämpat förgäves med sina axelbekymmer.

– Jag har kunnat träna i kanske tre–fyra veckor, men så nästan på dagen har problemen kommit, berättar 25-åringen för TT.

– Jag blir väldigt trött i armen, får mjölksyra som ligger kvar dygnet runt. Väljer jag att spela vidare då blir den stel och på ett slag kan jag tappa all rörlighet.

Han har opererats flera gånger utan att problemen gått över. I december gjorde han och läkarna ett sista ryck för att försöka hitta orsaken till besvären, bland annat med magnetröntgen och blodkärlsundersökningar.

Bor i Falun

Till slut har läkarna kommit fram till att axeln sitter lite i fel läge och att han dessutom har en kronisk inflammation. Det är besvär som inte går att lösa på operationsbordet.

– Antingen kan man försöka spela med smärtan och stelheten, men det har jag försökt nu i två och ett halvt år. Det andra alternativet är att vila, och då pratar vi om en väldigt lång tid, säger han.

– Det är möjligt att den sätter sig på plats på lång sikt, men jag kan ju inte säga att jag satsar för fullt när jag inte tränar. Det passar inte med min syn på vad en satsning är och då känner jag att jag får tacka för mig.

Joachim Johansson flyttade för ungefär ett år sedan till Falun, där han bor med flickvännen Jenny Kallur. Han har tränat på Lugnet, nära hemmet, och har hela tiden varit inställd på att komma tillbaka.

– Jag har haft perfekta träningsmöjligheter, så jag känner att jag verkligen har gjort allt jag kunnat för att komma tillbaka.

– Men jag har fått inse att vara elitidrottare, tävla med de bästa i världen, det klarar jag inte av.

Sugen på tränarjobb

Nu gäller det i stället att hitta nya mål i livet, gärna inom tennisen. Redan i december gick han en tränarkurs i klubbens regi och i vår väntar tennisförbundets tränarutbildning.

– Jag kommer att vilja hålla på med tennis och idrott väldigt länge, det är något jag verkligen brinner för. Jag tror att jag har lite kunskap som skulle kunna hjälpa framför allt juniorer, om hur de ska träna, vad det finns för fallgropar.

– Men det är så pass tidigt att jag inte riktigt hunnit smälta allt. Jag är öppen för det mesta.

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis