SOK: Vi begär att domarna ska straffas

SPORTBLADET

Abrahamian kan bli av med medaljen – beslut under fredagen

PEKING. Sveriges olympiska kommitté godtar inte bortdömningen av Ara Abrahamian.

– Vi begär att domarna ska bestraffas, säger SOK:s ordförande Stefan Lindeberg till TT.

Foto: Maria Östlin
Stefan Lindeberg.

När svenskarna förstod att domarna kring mattan inte hörsammat förbundskapten Leo Mylläris krav på att videogranska händelsen som avgjorde semifinalen började både SOK:s sportchef Glenn Östh och SOK:s ordförande Stefan Lindeberg att skriva protester.

Lindeberg skickade ett fax till Internationella olympiska kommittén (IOK) och krävde att Abrahamian skulle få brottas final eller i alla fall få gå en returmatch. Så blev det inte.

– Det var uppenbart att domarna sade en sak till IOK och en annan till Fila, säger Lindeberg.

Vad händer med protesten?

– Det är överspelat nu, men vi begär att domarna som dömde semifinalen ska bestraffas.

”Inte vänligt bemött”

Östh tog sig in på rummet hos Filas ordförande Raphael Martinetti, men då brottningens regelverk inte godtar några protester tog Martinetti aldrig emot Ösths handskrivna lapp. Fila-basen ville i stället visa en videoupptagning av matchen för att bevisa Abrahamians matchavgörande mattflykt.

– Videostunden var generande för Fila. Ara hade kanske ett finger ute i det blå området, medan italienaren var ute med hela kroppen utan att bli bestraffad, säger Östh, som var tagen av bråket med Fila.

– Jag blev inte vänligt bemött av Filas ordförande. Kommunikationen upphörde när han skrikande försvann ur rummet.

Kriget mellan SOK och Fila trappades upp med IOK:s hjälp.

– IOK har pressat Fila att ställa upp på en presskonferens under fredagen för att svara på omvärldens frågor. IOK ställer det som ett krav, säger Östh.

IOK ska under fredagen även bestämma om Abrahamian ska få behålla sin bronsmedalj efter protesten i samband med prisceremonin. Eventuellt blir svensken av med medaljen.

– Den risken finns, det är ett fall för IOK, säger Östh.

”Kände sig felbehandlad”

Stefan Lindberg övertalade Abrahamian att ställa upp i bronsmatchen:

– Ara kände sig fruktansvärt felbehandlad, men jag sa åt honom att det var olämpligt att inte ställa upp. Att han är en stor idrottsman som inte skulle avsluta sin karriär på det sättet.

Nu slutade Abrahamians karriär i stället med att han lade ned medaljen på mattan och lämnade prispallen i protest mot Fila:

– Jag förstår de känslor som rasade i honom och som hade rasat i honom under hela eftermiddagen. Men det är ändå ett olämpligt uppträdande. Man kan se det som en demonstration mot en medtävlare, säger Lindeberg och får medhåll av Glenn Östh:

– Det var inte värdigt den kanske störste brottaren i svensk brottningshistoria. SOK står inte bakom det.

Därför finns en reell risk att Abrahamian och Sverige blir av med bronspengen. Men Östh hoppas att de svenska protesterna kan sätta fingret på den grekisk-romerska stilens underliga regelverk:

– Vi kanske tillför något genom att visa upp det här, att man ifrågasätter vad som sker i sporten, avslutar han.

Lars Markusson/Peter Wikström, TT