Sportchansen rankar: svenska arenor 2008

SPORTBLADET

Ullevi i bottenstrid

Sverige är nuförtiden en C-nation som arenaland. Nu är i och för sig en hel del på gång. Men än så länge får vi som ser allsvenskan nöja oss med några få toppar och desto fler lågvattenmärken.

Foto: Kan glädja sig åt en topparena  Henrik Larsson, och hans Helsingborg, har allsvenskans bästa arena enligt Lars Nylins ranking.

Obs! Listan är nu uppdaterad med Malmö stadion, som olyckligt hade fallit bort från rankingen.

1. Olympia, Helsingborg

När alla ingredienser i en bra arena vägs samman – publikkapacitet, atmosfär, service, gräsmatta – toppar fortfarande Olympia i Helsingborg. Enligt planerna ska arenan nu moderniseras och byggas ut. Då kan den försvara sina positioner mot nykomlingar i Malmö och Göteborg.

2. Borås Arena, Borås

Nyhetens behag är aningen över och med halvtomma läktare skapas ingen stor atmosfär. Men Borås Arena är fortfarande i en klass för sig på de flesta punkter utom en: den artificiella gräsmattan.

3. Råsunda Fotbollstadion, Solna

Nationalarenan är sliten och sorglig på många punkter. Inte ens VIP-läktaren är nymålad. Men Råsunda är fortfarande en helt okej arena när det är hyfsat med publik på plats. Vilket AIK:s trogna supportrar ser till att det oftast är.

4. Idrottsparken, Norrköping

En klassiker som har några plus (publikkapaciteten, fotbollskulturen) som kompenserat uppenbara några minus i väntan på den modernisering som nu äntligen startat

5. Behrn Arena

En prydlig arena av ”engelsk” sort. Om den simpla östra läktaren ersätts av en modern skulle det som förr hette Eyravallen klättra på listan.

6. Stockholms stadion

Djurgårdens jakt på en plats för en helt ny arena är smått tragikomisk. En del frågar sig varför det ska vara helt förbjudet att sätta in moderna stolar i Torben Gruts k-märkta klenod? Svensk ask anses exempelvis som tidlös klass i andra sammanhang.

7. Malmö Stadion

Årsbarn med Ullevi och skapad av samma arkitekter. Har även samma minus. Dock plus för att den med mindre kapacitet känns "tätare". Ersätts snart av en arena, Swedbank Stadion, som lovar att bli landets bästa fotbollsarena och en given etta på listor som denna.

8. Söderstadion

Utan de oftast lysande supportrarna skulle det bli än tydligare att detta är en rivningsfärdig anläggning. Som snart äntligen ersätts av en modern.

9. Ullevi

När GAIS spelar allsvenskt inför 2000 åskådare ger Ullevi begreppet plastöken ett ansikte. Dock mäktig när det alltför sällan är fullsatt. Lyckligtvis byggs nu en ny fotbollsanpassad arena på platsen för Gamla Ullevi.

10. Norrporten Arena

Till hälften en lysande och modern arena. Men huvudläktarens groteska arkitektur och det slitna plastgräset gör att Norrporten, hemmaplan för GIF Sundsvall, rasar i rankingen.

11. Örjans vall

Ligger folkhemsvackert vid Nissan. Men omodern och sliten. En gåta att det inte finns arenaplaner i Halmstad.

12. Fredriksskans

Kalmar får snart nya läckra Kalmar Arena på platsen för gamla Volvofabriken. Men allsvenskan topplag får fortfarande nöja sig med en av allsvenskans simplaste anläggningar.

13. Vångavallen

Egentligen en helt rimlig arena i en småstad som Trelleborg. Men trots att Vångavallen för några år sedan fick en ny huvudläktare kvarstår reaktionen: lite mer kan man väl kräva av en allsvensk arena?

14. Strömvallen

Norrlands svar på Örjans vall. Här är det Gavleån som vackert flyter förbi. Men Strömvallen är också en motsvarighet till Stockholms Stadion. Historiska värden gör att den inte kan moderniseras hursomhelst.

15. Starke Arvid

Vad ska man säga? Jo, att bakom det bisarra namnet finns gamla Skarsjövallen och ständigt frågan: finns det inga arenakrav för att få Elitlicens?

ARTIKELN HANDLAR OM