Försökte varna Ara

SPORTBLADET

VM-domare ringde förgäves – visste vad som väntade

Foto: Lina Boström Einarsspn
Djalal Kakavand försökte varna Ara Abrahamian.

Timmarna före semifinalen försökte den svenska VM-domaren Djalal Kakavand förgäves få tag på Ara Abrahamian.

Ara skulle möta en italienare – och Djalal visste vad det innebar.

– Jag skulle varna honom för att han inte brottades mot en person utan mot flera, säger Djalal.

Djalal Kakavand är vice ordförande i svenska brottningsdomarförbundet och aktiv domare på internationell nivå. När det stod klart vem Ara Abrahamian skulle möta i semifinal ringde han omgående för att tala om för den svenska brottaren vad som gällde.

– Vid minsta tveksamhet eller fel visste jag att han skulle varnas och att han skulle förlora matchen på det viset.

”Domaren jagar Ara”

Djalal suckar när han ser upptagningen av semifinalen. Han är märkbart tagen av det som hänt och kritisk till systemet i dagens brottning.

– Domarna i alla matcher borde lottas så det blir hundra procent neutralt, det största problemet är att en person bestämmer allt i förväg.

Den personen är Mario Saletnig. Vice ordförande i internationella brottningsförbundet, FILA, ordförande i internationella domarkommittén.

Och italienare.

– Domaren jagar Ara för att hitta fel, jag tycker inte domarteamet är rättvist i den här matchen, säger Djalal som är säker på att Ara inte gjorde sig skyldig till vare sig låsning eller mattflykt.

Han vill inte kritisera sina kollegor i domarkåren eller någon i det internationella brottningsförbundet. Men Djalal är väl medveten om att det finns brister inom sporten och är orolig över att tvivelaktiga domslut hamnar i fokus.

– Det är tyvärr inte första gången det händer och det skadar sporten helt klart.

Aldrig upplevt det

Han har varit domare sedan 1982 och har dömt internationellt i fjorton år. Han har tre VM och ett EM på meritlistan, men Djalal har aldrig varit med om det som utspelade sig i Aras semi-final.

– Att man ändrar ett beslut efter att matchen är över har jag aldrig upplevt tidigare. Enligt reglerna ska man inte göra så, det ska inte hända.

Men problemet för brottningen är inte oklara regler enligt Djalal.

– Fila-styrelsen ska inte vara i närheten och kunna påverka matcherna. Domarna ska vara i fred, ingen ska vara i närheten.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS