Snuskigt kul, AIK

Foto: FOTO: LASSE ALLARD
Fullsatt Utsålt på Hovet gav den inramning hockey behöver för att vara riktigt bra.

Det var världspremiär för dildotifo och det kanske hör hemma i hockey, vad vet jag, men dildotifot var inte det viktiga.

Det viktiga var att två av de lag som elitserien skriker desperat efter bjöd upp till en fest som var roligare än det mesta jag sett i elitserien i år.

Dildosarna på isen var avsedda att psyka en spelare som antas gilla dildosar.

Och då pratar jag inte om killar i Leksand som Ollas eller Läck. För att inte nämna killar i AIK som Dick eller Bång. Inte alls.

AIK-klacken kastade in lössnoppar. Och det mest rörande var att se hur ingen av vare sig spelare, domare eller funktionärer – manliga, samtliga – ville befatta sig med dem. Speakern – en kvinnlig sådan – tvingade till slut en vaktmästare att med hjälp av en isskrapa ta bort de cirka 30 dildosarna.

Ingen – säger ingen – ville ta i dem med handen. Kanske undrade de över hur AIK-fansen smugglat in dem på arenan – förbi rigoröst muddrande vakter...

Eller snarare: var?

Utsålt på Hovet

Ja ja. Om vi släpper det där med snusket då – hur var det när två gamla storheter möttes?

Ja, det var faktiskt alldeles strålande.

Dels för att det var fullsatt på Hovet. 8 000 på läktarna lät mer än Pittsburghs publik nånsin lät när Dick Tärnström spelade där.

Hockey har en egenhet och det är att den ska spelas inför fullsatta läktare för att vara riktigt bra. AIK har inte haft utsåld arena på över 20 år – i går fick de äntligen uppleva det. Det förekom till och med svartabörsaffärer utanför. 500 spänn – tusen spänn. För hockey. I Stockholm. Herregud, man trodde inte sina ögon.

–En gång om året är ingen hockeyklack, kontrade Leksands klack och det kastades ganska trevliga glåpord mellan sektionerna inne på Hovet.

Veteraner och talanger

AIK vann, alltså. För första gången sen 2001 slog de Leksand. Och de vann rättvist. De tog vara på sina chanser och Leksand vaknade för sent. Pelle Prestberg – lagkapten i sitt nya lag – har en hel del att lära sina medspelare om att vara effektiv och faktiskt skjuta när man är i närheten av målet. Han gjorde första Leksandsmålet och hade ett skott i stolpen.

Laget har flera bra spelare som artisten Kevin Doell och Morten Green som, när han till slut vaknade till, faktiskt vågade sig in framför mål med sina kilon.

Man har en ung fantastiskt lovande back i Oliver Ekman-Larsson. NHL-klubbarna dreglar redan inför draften över 17-åringen. Han är stor och har fysik och vågar redan ta tag i spelet. Påminner om både Victor Hedman och Erik Karlsson.

AIK litar på Dick Tärnström som drar ett enormt lass – i väntan på Mattias Norström som kanske ansluter efter jul.

”Ric and Dick Show”

Men flera unga spelare är under utveckling och håller på att växa in i den defensiva men effektiva spelstilen som Roger Melin infört. AIK har dessutom seriens klart bästa målvakt i Christopher Heino-Lindberg som räddade AIK i andra och tredje perioden när Leksand hade en nästan konstant press mot AIK-målet.

En detalj av mera förvirrande karaktär var återseendet för Tärnström av Richard Jackman – nu Leksand.

De båda bildade i Pittsburgh den framgångsrika powerplay-duon ”Ric and Dick show” och Tärnström var första back att leda lagets interna poängliga med 52 poäng på 80 matcher.

Men det var då.

Nu spelar de båda i allsvenskan. Så kan det gå. De gjorde bara ett poäng: Tärnströms 3-0. Och det var inte ens powerplay.

Vad Stockholm behövde

Kvalitetsmässigt ligger båda lagen en bit under elitserien. Men inte så extremt mycket. Allt tar lite längre tid. Någon tiondel innan skotten kommer, någon hundradel i en dribbling när spelarna måste titta ner på pucken, någon sekund när pucken måste stoppas för att inte alla vågar skjuta direktskott.

Men det händer även i elitserien så det är ingen katastrof.

För Leksand var det här första förlusten i serien. Laget har en mindre svacka med en dålig insats även mot Huddinge senast. Men jag tror att nederlag är nyttiga. Leksand måste lära sig hantera press, stress och underlägen om de ska ha en chans i kvalserien. De senaste åren har de drabbats av panik när motståndarna plötsligt kan göra mål. Det får inte hända igen om laget ska kunna gå upp.

För AIK betydde den här matchen ett kliv över det finaste strecket i serien.

Och den fullsatta hallen betydde pengar som verkligen behövs.

För Stockholmshockeyn skulle jag säga att det var den största festdagen sen Djurgården vann SM-guld senast.

Och det var ju ett tag sen ...

avLasse Anrell