Äntligen agerade ett NFL-lag utan dollartecken i åtanke

avCarl-Johan Björk

Han var en av deras största stjärnor, och en viktig pjäs inför stundande slutspel. 

Men trots det vågade Kansas City Chiefs sätta ned foten, och sparka sin stjärna Kareem Hunt. 

Nu förlitar man sig istället på att Spencer Ware, efter en karriärhotande skada, ska springa dem till Super Bowl.

Det är lite över en vecka sedan som Kareem Hunt fick lämna Kansas City Chiefs, sedan bilder från en övervakningskamera visat hur Hunt attackerar en ung kvinna med knuffar och sparkar. 

Från det att videon släpptes till att Chiefs gjorde Hunt arbetslös gick det cirka sex timmar. Chiefs agerade direkt och de agerade utan dollartecken i åtanke. I ett NFL där spelare vid flertal tillfällen fått en andra chansen efter att ha misshandlat sin partner eller någon annan kvinna, så klev äntligen ett lag fram och satte stopp. 

De satte stopp för en 23-årig spelare som under sin rookiesäsong i fjol var den främste running backen vad gäller sprungna yards, och en spelare som är en stor bidragande orsak till varför Chiefs är så bra som de är. 

De velade inte eller försökte hitta sätt för att behålla honom. De gjorde detta med en enkel motivering: “Han ljög”. 

Händelsen, som kom upp till ytan genom övervakningsfilmen, inträffade i februari i år. Efter det att rykten om denna händelse kommit fram till Chiefs organisation så gick de helt enkelt till källan, Kareem Hunt, och frågade denne rakt ut. I svar till denna fråga så sa Hunt att han inte hade något med detta att göra och att han aldrig lagt sina händer på någon denna kväll.

Om Hunt hade varit ärlig så kanske han hade kunnat gå en ljusare framtid inom NFL till mötes, och speciellt med Chiefs, då head coach Andy Reid är känd för att göra allt i sin makt att hjälpa sina spelare, inte bara på plan, utan även med det “riktiga livet”. 

Med denna lögn har Hunt försäkrat sig om att han aldrig kommer att spela för Chiefs igen. Med det sagt så finns chansen att ett annat lag kommer att plocka upp honom när saker och ting har börjat lugna ner sig. Däremot så kommer han inte kunna spela denna säsong då han är på NFL:s “exempt list”, vilket är en lista där du blir avstängd från allt spel tills dess att ligan har utrett ärendet och de kan komma med en disciplinär åtgärd eller en avstängning som de anser matchar brottet. 

2014 var året då Baltimore Ravens före detta running back Ray Rice fångades på film då han slog sin dåvarande flickvän (nu fru) i en hiss så pass hårt att hon svimmade.

Efter denna misshandel så etablerade NFL en ny policy där de skulle bli hårdare mot spelare som utövade våld i hemmet. 

På tok för många fall som Hunts

I och med denna nya policy så gav de även sig själva ansvaret att utreda spelarna på egen hand, helt oberoende från polis och även eventuellt domslut, och de skulle anamma egna disciplinär åtgärder utöver det som den amerikanska domstolen kom fram till, oavsett om spelaren blev dömd eller ej. 

Att NFL ska ta ansvar för sina egna spelare låter jättefint på papper, problem uppstår dock då NFL inte har befogenheter att ta del av polisrapporter eller kontakta vittnen, vilket ofta leder till att de bara frågar förövaren. Om denne då inte är sanningsenlig så sätter det helt klart käppar i hjulet för utredningen. Det är på tok för många fall som Hunts, där de vet sen långt innan säsongen startat att något har inträffat, men att de inte kan eller väljer att göra något åt det.

Och det är här som Chiefs visar framfötterna och faktiskt hjälper ligan att bli bättre i dessa fall, de visar för spelare att om du inte är sanningsenlig med det som hänt så blir du utan jobb. 

De gör det heller inte med en spelare som nöter bänk, nej de gör det med en spelare som är en av de bästa i ligan på det han gör, de visar att det inte spelar någon roll hur bra du är, hur ung du är eller hur viktig du är för laget, du åker ut oavsett. 

Chiefs är dock inga änglar dem heller. 

Hill tog struptag på flickvän

Ta till exempel WR Tyreek Hill som 2015 blev dömd till fyra års villkorlig dom för att ha tagit stryptag samt slagit sin dåvarande gravida flickvän i magen, ändå blev draftad året därpå till just Chiefs. Däremot så är Hunthistorien ett litet steg åt rätt håll och jag hoppas innerligt att resten av NFL följer Chiefs just nu goda exempel och omdöme.

Med Hunt borta så vänder Chiefs sig mot Spencer Ware. 

Ware var running back nummer ett för Chiefs innan Hunt kom in i bilden, Ware fick se sig själv ersatt, inte på grund av att han förlorade jobbet i hård konkurrens med Hunt, utan för att han åkte på en riktigt läskig knäskada under försäsongen 2017. 

Knäskadan var så allvarlig att det var många inom Chiefs organisation som tvivlade på att Ware någonsin skulle kunna spela fotboll igen.

Men nu, efter operation samt en lång rehabtid, så har han återigen fått axla rollen som den startande running backen. 

Ravens blir en utmaning

Ware har inte samma fallenhet för att lyckas med de stora spelen som Hunt hade, men han är en pålitlig och tuff RB som allt som oftast får med sig de extra yardsen. Förra veckan, mot Oakland Raiders, noterades han för 47 yards på marken, en touchdown och bara en mottagning värd fem yards. Siffror som kan förbättras helt klart, men det kan ta en match eller två att bli van med att vara nummer ett, för det är stor skillnad mot att vara nummer två och göra ett inhopp då och då för att ge nummer ett en vattenpaus.

Wares spel kommer att förbättras, sedan får man inte glömma att Chiefs gameplan mot Raiders var designad med Hunt i åtanke. I kvällens match mot Baltimore Ravens så kommer strategin vara lagd med Ware i åtanke. 

Baltimore Ravens kommer bli en utmaning för Chiefs då de har ett dominant försvar, ett springspel som kan tugga tid från klockan och ett pålitligt special teams. 

Chiefs kan gå på oväntat hårt motstånd i kväll, ett motstånd som de väljer att möta utan kvinnomisshandlaren Kareem Hunt.

ARTIKELN HANDLAR OM