Portades från tåget – för att hon satt i rullstol

Foto: AP
Tanni Grey-Thompson med guldmedaljen från paralympics i Aten 2004 och i Paralympics-VM året därpå.
SPORTBLADET

Portad från tåget för att hon satt i rullstol.

Vittnesmålet på från elvafaldiga paralympicsmästaren, Baronessa Tanni Grey-Thompson, från Wales har rört upp känslorna på de brittiska öarna.

”God jul till personen på tåget som precis stoppade mig från att kliva på”, skriver hon på Twitter, enligt Wales Online.

1 av 2 | Foto: Jonathan Brady / TT / NTB Scanpix
Tanni Grey-Thompson och löparstjärnan Mo Farah på besök hos Drottning Elisabeth II och Prins Harry.

Tanni Grey-Thompson är en av Storbritanniens mest kända kvinnor. Efter att ha tagit elva paralympiska guld och satt 30 världsrekord som rullstolsåkare under 90- och början av 00-talet blev hon utsedd till årets idrottare i Wales tre gånger innan hon sadlade om till politiken.

Numer adlad, som Baronessa (friherrinna är den svenska titeln red. anm.), sitter hon i parlamentets House of Lords.

Därför fick hennes berättelse i julhelgen starkt genomslag på de brittiska öarna. Grey-Thompson menar nämligen att hon blev portad från sitt tåg på grund av att hon satt i rullstol.

”God jul till den person på tåget som såg till att jag inte kunde komma på. Personen sa till tågpersonalen att det inte fanns plats för mig. Men alla andra på plattformen fick kliva på tåget”, skriver hon på Twitter och fortsätter.

”Händer varje dag”

1000-tals personer har reagerat på inlägget som fått stor spridning. Grey Thompson menar att det var en enskild passagerares fel snarare än personalen på tågets fel.

”Jag tror inte personalen visste riktigt vad man skulle göra. Virgins personal är oftast fantastiska. Men jag visste inte heller vad jag skulle säga. Det var först senare jag blev förbannad”, skriver hon.

Tågresan löste sig tämligen enkelt men Tanni Grey-Thompson menar att det ändå är värt att ta upp.

”Jag skriver om de här för att det 1) gör att jag inte skriker rakt ut 2) för det här händer till funktionshindrade personer varje dag.”

ARTIKELN HANDLAR OM