Petter Northug delar Norge på ansedd lista

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 2116

När norska tidningen VG listar Norges 100 största idrottare 2017 kniper Petter Northug en pliktskyldig sistaplats med rubriken ”frågetecknet”.

Men folkets kärlek består.

När de får rösta är den ständigt aktuelle norrmannen plötsligt på fjärde plats.

Det är Norges största tidning, Verdens Gang, som varje år utser ”Norges 100 största idrottare” för det innevarande året.

Det är dels en rankning som tidningens egna medarbetare gör och sedan några år kompletteras den med en lista där folket får rösta på sina favoriter.

Och nog helt överens är man inte. I fjol toppade Magnus Carlsen tidningslistan medan 57:e placerade MMA-fajtern Emil Meek var folkets favorit.

I år är det Petter Northug som, likt så många gånger förr, delar det norska folket. Juryn ger honom plats 100 på listan, lite på nåder, rubriken ”Frågetecknet” och summerar egentligen en helt misslyckad säsong.

Eniga om ettan – som rusat 99 platser

Men i omröstningen, som fortfarande pågår, är Northug en folkets man. För tillfället är han fjärde mest populär av de 100 idrottare som finns att välja mellan – trots att han alltså i nuläget till och med står utanför det norska Tour de Ski-laget och riskerar att missa OS i Pyeongchang.

Petter Northug får hoppas att han kan göra samma resa som fjolårets nummer 100 på listan. 400 meter häck-löparen Karsten Warholm har nämligen rusat upp 99 plats till en förstaplats efter sitt VM-guld.

Och där är både VG och det norska folket tämligen eniga.

Läs hela listan med motiveringar här!

Fotnot: Listan med folket röster är föränderlig och kan ha ändrats sedan den här texten skrev.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM