Örgrytes succenyförvärv fortsätter att ösa in mål

SPORTBLADET

Elfsborg chanslöst förlorade med 1 4

GÖTEBORG (TT)

Örgryte återtog ledningen i allsvenskan efter 4-1 mot Elfsborg på tisdagen.

Boråsarna var chanslösa när hemmalaget bjöd upp till samba och nyckeln till segern var de båda brasilianska succényförvärven.

Redan i den tionde minuten fick Elfsborgs målvakt Johan Wiland hämta bollen bakom sig i målet. Öis högerbreddare Martin Ulander, som var strålande matchen igenom, hittade den ena brasseforwarden, Paulhinho Guara, med en djupledsboll till vänster. Paulhinho drev in i straffområdet och drog i väg ett skott vid första stolpen som ställde Wiland som såg ut att vänta sig ett inlägg och tagit ett steg för långt ut.

Uddlösa framåt

Samarbetet Ulander-Brasilien skulle visa sig fruktbart för Öis.

- Vi får ett olyckligt första mål mot oss och därmed får Öis ett spel som passar dem väl. De avvaktar och ställer om snabbt, analyserar Anders Grönhagen, tränare i Elfsborg.

Resten av halvleken var det mycket spel på mittplan men Öis såg hela tiden farliga ut i sina anfall, där Afonso Alves agerade bollmottagare och Paulhinho oftast gick på djupet eller ut på kanterna, hela tiden sökandes ytor. Elfsborg hade stora besvär att få tag på dem och var helt uddlösa framåt.

I inledningen av andra halvlek byttes därför anfallsparet Hasse Berggren och Jurica Siljanoski mot Lars Nilsson och Andreas Drugge. Men det var Örgryte som producerade.

Martin Ulander kom loss på kanten och slog in bollen till Paulhinho som enkelt stötte bollen i öppet mål. Och knappt tre minuter senare avgjordes matchen definitivt när Magnus Källander dundrade in 3-0 efter en vacker djupledsboll från mittfältskollegan Markus Johannesson, vars passning skar igenom ett virrigt Elfsborgsförsvar.

Ingen saknade Aubynn

- Efter de målen var det avgjort, sedan orkade inte, säger Örgrytes tränare Erik Hamrén som trodde att Elfsborgs cupmatch mot IFK Göteborg satt i boråsarnas ben.

- Annars är det svårt att öppna upp Elfsborg, då krävs det individuella färdigheter och det har Paulhinho och Afonso.

Även om det var avgjort hade inte Martin Ulander målpassat färdigt. 4-0 nickade Afonso in från nära håll på ett inlägg från Ulander.

I slutet reducerade Lars Nilsson som var en injektion när han kom in.

Medan Elfsborg har det tungt ser det ljust ut för Örgryte. Stabilt bakåt och kreativt framåt och att skadade Jeffrey Aubynn saknades märkte ingen av de 8 474 i publiken.

Jerker Edgren/TT