Linderoth pressad efter ny Bajenförlust

SPORTBLADET

Örebro vann efter stark förstahalvlek

ÖREBRO

Det var dramatiskt på planen Hammarby förlorade med 1-2 (0-2) mot Örebro i fotbollsallsvenskan.

Men det var minst lika dramatiska toner efteråt.

- Jag har förståelse för om styrelsen måste agera, sade Hammarbytränaren Anders Linderoth sedan de regerande svenska mästarna rasat ner på jumboplats i allsvenskan.

- Styrelsen har fullt förtroende för Anders Linderoth, sade Henrik Appelqvist, vd i Hammarby Fotboll.

En hårt ansatt och uppenbarligen uppgiven Anders Linderoth fick alltså stöttas av sin egen styrelse efter förlusten i Örebro.

Tränaren var tom i blicken när han mötte pressen efter matchen.

- Man mår inte bra precis, och jag har förståelse för om styrelsen måste agera när det inte går som det ska göra, sade Linderoth.

Det lät som om han var på väg att öppna dörren och tacka för sig som tränare för Hammarby IF.

Men då klev Henrik Appelqvist, vd i Hammarby Fotboll AB, in i handlingen.

- Styrelsen har full förtroende för Anders Linderoth som tränare, och nu gäller det för Hammarby att vi sluter oss samman och tar oss i kragen, sade

Appelqvist.

Sist i tabellen

Men tränaren som haft den otacksamma uppgiften att ersätta populäre guldtränaren Sören Cratz är tillsammans med sitt lag i en tuff sits inför hösten.

SM-guldvinnare för åtta månader sedan - och sist i allsvenskan nu.

- Innan matchen sa vi att vi skulle vara aggressiva direkt från start och så går vi ut och står still i 45 minuter. Vi spelar stationärt och gör det enkelt för motståndarna som kommer med full fart, sade Linderoth.

Hammarby har haft svårt att vända den nedåtgående trenden.

- Vi har prövat allt utan att vi har fått det att fungera. Då är det tufft att vara tränare.

Några alternativa metoder tror inte Linderoth är lösningen.

- Vi har varit ute och grillat och grejat. Men vi måste ju faktiskt träna lite fotboll också.

På måndagen avgjorde Örebro matchen under de första 45 minuterna. Och laget behövde bara två målchanser för att göra det.

Två mål av Steen

Efter drygt sju minuters spel grävde kenyanen Paul Oyuga fram bollen ur ett myller av Hammarbyförsvarare och petade ut bollen till en bortglömd och omarkerad Mikael Steen i den högra delen av straffområdet.

Veteranen slog till direkt och Ante Kovic var chanslös på bollen som stack in vid den bortre stolpen.

Efter en knapp halvtimme hittade Oyuga ut till Fredrik Nordback på vänsterkanten, och Nordback avvägde sin djupledsboll mot Mikael Steen perfekt.

Steen dundrade förbi Mikael Hellström och tåade in bollen mellan Kovics ben.

Efter de två målen dominerade Örebro resten av halvleken, men efter halvtidsvilan var det Hammarby som jagade och dominerade.

- Killarna ska ha en eloge för att de jobbade stenhårt i den andra halvleken och visade att man ville vända matchen, sade Linderoth.

Den landslagsmeriterade finländaren Antti Pohja kom in som inhoppare efter 77 minuter. Han behövde bara fem minuter på sig innan han tog hand om ett inlägg från Christer Fursth, skapade sig fri yta vid straffpunkten och satte bollen i nättaket bakom Örebro-målvakten Peter Westman.

Men närmare än 1-2 kom inte Hammarby.

Skytteligan

TT