F1-kungen

SPORTBLADET

Schumi efter femte VM-titeln: Det finns tillfällen då jag överväger att sluta

magny cours, frankrike.

I går höll Kimi Räikkönen på att sätta krokben för Michael Schumacher i Frankrikes GP.

Den 22-årige finländaren är en av fem kronprinsar som står redo att ta över om Michael Schumacher efter den femte VM-titeln i formel 1 beslutar sig för att lägga hjälmen på hyllan.

Foto: AP
bäst - igen Michael Schumacher säkrade i går sin femte VM-titel. Nu är han lika stor som argentinaren Juan Manuel Fangio.

Kimi Räikkönen gick redan efter ett par varv in i orädd närkamp med Schumacher och den då ledande Juan-Pablo Montoya, en annan av kronprinsarna.

Senare tog Kimi täten efter andra omgången depåstopp. Han höll undan för Schumacher tills McLarenracern halkade på en oljefläck fem varv från mål och kom långt ut i en hårnålskurva.

Finländaren var först att anlända efter att skotten Allan McNishs Toyotamotor varvet innan exploderat och spritt olja på banan strax före hårnålskurvan.

Kimi: Min värsta dag

Schumacher smet förbi på insidan och tvingade Kimi att fortsätta vid sidan av banan. Incidenten inträffade dessutom under gulflagg. Men domarna friade Schumacher.

- Det här var på väg att bli min största dag i formel 1, sa Kimi. Men i stället blev det min värsta.

Andraplatsen efter Schumacher är dock hans bästa F1-resultat hittills.

- Jag siktar på revansch i nästa race, säger finländaren, som för första gången i år hade en konkurrenskraftig bil.

Nästa vecka väntas Kimi också få bekräftelse på förlängt kontrakt med McLaren-stallet. Knappast några bedömare tror att Mika Häkkinen vill göra comeback och återta sin plats i stallet.

Michael Schumacher firade inte sin nya VM-titel med samma entusiasm som man är van att se.

Det blev inga glädjetårar och inget segersprång på podiet, trots att han nu har lika många titlar som den tidigare mest framgångsrike genom åren, argentinaren Juan Manuel Fangio.

Fangio blev mästare fem gånger på 1950-talet.

"Inte så inspirerande"

Efter gårdagens lopp fick man nästan intrycket att "Schumi" gärna sett att Räikkönen vunnit och att VM-titeln fått vänta till nästa helg hemma i Tysklands GP.

- För två år sedan njöt jag av de race jag kunde köra i slutet av säsongen, efter att titeln var klar, påpekade Schumacher.

- Nu känns det inte så inspirerande att ha sex lopp kvar, erkände han.

"Schumi" har också kontrakt med Ferrari för 2003 och 2004. Men det har ändå spekulerats i att han överväger att lägga av.

Det är i så fall inte första gången.

- Det finns alltid tillfällen i karriären då en racerförare överväger om han ska sluta, säger han.

- Tiden efter kraschen på Silverstone 1999, där jag bröt benet, var för mig ett sådant tillfälle. Men snart kände jag att jag ville tillbaka till racingen, som jag älskar.

- Jag kör så länge jag har lust. Det är nöjet att köra racerbil och tävla, som i grunden motiverar mig, inte VM-titlar och miljoninkomster, sa Michael Schumacher.

Men det blev ändå ett stort puss- och kramkalas med stallchefen Jean Todt, alla ingenjörer och tekniker och en ett privat middagsparty sent i går kväll.

Ett kungligt firande. För femte gången.

Schumacher - och hans kronprinsar som är redo att ta över tronen

Thomas Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport