Fördel Brynäs inför kvalserien

SPORTBLADET

Har vunnit 3 av 4 över Linköping

LINKÖPING

Den 19 mars startar kvalserien - då tar Brynäs emot Linköping på hemmaplan.

Med tre segrar av fyra möjliga matcher i elitserien i bagaget.

- De är klara favoriter, anser Linköpings tränare Torgny Bendelin, efter 2-3 under lördagen.

Brynäs vann sina hemmamatcher med 5-2 och 4-3, medan Linköping tog hem sitt första möte på hemmaplan med 5-3.

Men nu segrade Gävleklubben efter en härlig insats av målvakten Johan Asplund och ett starkt försvarsjobb.

- Även om matchen inte gällde något, varken placerings- eller poängmässigt, är det alltid skönt att vinna. Tror det var vår första trepoängare på tolv omgångar, säger gästernas tränare Gunnar Persson.

Fördel Brynäs inför kvalserien, med andra ord.

Eller?

- Visst har vi ett viss grepp på Linköping och vi vet att vi kan slå dem. Men jag kan lova att vi får se ett helt annat LHC nästa gång vi möts, menar Persson.

Borde ha vunnit

Östgötarna var på gång att hämta in Brynäs ledning med 3-1, då man reducerade och sedan skulle kontra in kvitteringen i slutsekunderna.

Men en back knuffade undan målburen, vilket borde ha inneburit straff. Trots detta vinkade osäkre domaren Ulf Gyllander avvärjande.

- Jag vill inte skylla vår situation på domarna, men sedan brevet kom kan man ju inte precis påstå att vi favoriseras, kritiserar Bendelin.

Hur Brynäs kunde vara i ledningen efter den första perioden är en gåta.

Linköping vann skotten med 13-6 och borde haft ett överläge på minst ett par mål, sett till både spelövertaget och antalet chanser.

Det var snudd på samma situation som i Luleå i tisdags. Då vann östgötarna skotten med 9-2, men låg under med 0-2 efter de 20 inledande minuterna. Något som är väldigt symptomatiskt för Linköping den här säsongen.

Första hemmamålet

Det var backveteranen Tommy Sjödin som prickade in målet i power play efter en riktig tavla av målvakten Mikael Sandberg. Skottet, som gick mellan benen, var nämligen ingen vidare träff.

Sedan radade jumbon upp heta lägen, inte minst Henrik Andersson, Johan Bülow och Johan Franzén. Den sistnämnda svarade för en underbar soloprestation då han dribblade sig igenom hela motståndarlaget, men blev till slut stoppad av Johan Asplund.

Asplund agerade hjälte även i den andra perioden då Linköping var farligt nära några gånger.

Till slut lyckades ändå östgötarna göra sitt första hemmamål på tre matcher genom Fredrik Emvall. Dessförinnan hade dock Kristoffer Jobs ökat på gästernas ledning, på en puck som gick i mål via en hemmaklubba.

Linköping tryckte på för en kvittering, men i stället drabbades man av två utvisningar. I spel fem mot tre kunde Brynäs gå ifrån ytterligare efter ett direktskott av Veli-Pekka Laitinen.

Något som blev segermålet.

TT