Svenskt brons i JVM på skidor

Publicerad:
Uppdaterad:

Damjuniorerna tre i stafetten

De svenska damerna satsade friskt i stafetten i junior-VM. Siktet var inställt på guldet - det blev en bronsmedalj i utdelning.

Jenny Limby körde fräckt och tufft på första sträckan och gav Sveriges andratjej Helena Kallander en ledning på tolv sekunder före Ryssland.

- Jag ville verkligen vara med och kriga i täten och jag kände mig väldigt pigg ända in i mål. Tänk om VM kunde ha börjat nu, sade Jenny Limby, som kände en viss besvikelse över att det gått lite tungt i de individuella loppen.

Helena Kallander svarade för en bra insats på andra sträckan - men blev uppåkt och frånåkt av den urstarka finskan Mona-Lisa Malvalehto som växlade 22 sekunder före Sverige.

Storfavoriterna Ryssland växlade först som fjärde lag 47 sekunder efter Finland.

På de två sista sträckorna visade ryskorna sin styrka. Irina Artemova körde upp sitt lag i täten på tredje sträckan. Sveriges Hanna Forsberg hängde dock med fint på andra plats sju sekunder efter ryskorna.

Inte lika pigg

Då var frågan om Sveriges sista kort Maria Rydqvist, som åkte hem silvret på 15 km masstart i tisdags, skulle kunna matcha JVM:s skiddrottning ryskan Jekaterina Vorontsova.

- Jag kände mig inte alls lika pigg som i tisdags och hade inte chans att knappa in försprånget på Ryssland, utan det var bara att bita ihop och kämpa mig i mål, sade Maria Rydqvist,

Maria åkte i mål slagen av ryskorna med 45 sekunder - och hon hade dessutom fått släppa finskan Lotta Puttonen förbi sig.

- Visst känns det skönt med en bronsmedalj, men vi hade en ädlare medalj inom räckhåll, så riktigt nöjd är jag inte, sade Maria Rydqvist.

Blek svensk herrinsats

Den svenska herrkvartetten Andreas Svanebo, Andreas Hamlund, David Holmberg och Fredrik Uusitalo fick aldrig upp farten på sina skidor. Sverige blev rejält avhända redan på startsträckan och slutade på tolfte plats nästan åtta minuter efter segrande Ryssland.

Ryssland var suveränt överlägsna i herrstafetten och vann med två minuter och elva sekunders marginal till silvermedaljörerna Norge. Bronset gick till Tyskland.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN