och nu väntar Slovakien igen

Publicerad:
Uppdaterad:

Enda laget som slagit Tre Kronor i nästa match

KARLSTAD (TT)

Sverige får se upp i semifinalen.

Slovakien har VM:s bästa forwards och sköt på tisdagen ut Kanada ur VM-turneringen med 3-2 (0-1, 1-1, 2-0).

- Det här var en stor seger för oss, säger tvåmålsskytten Peter Bondra.

I den slovakiska laguppställningen finns hela elva NHL-proffs. De två första anfallslinjerna är fullspäckade med stjärnor som Zigmund Palffy, Peter Bondra, Jozef Stümpel, Miroslav Satan, Michal Handzus och Lubomir Bartecko.

De trampade gasen i botten direkt mot Kanada, men missade till en början alla målmöjligheter.

I stället var det talangfulle Dany Heatley som satte 1-0 för Kanada, 12.45 in i inledningsperioden. 21-åringen visade med ett snärtigt handledskott varför han är en av tre kandidater till titeln Årets nykomling i NHL. De andra två är Kristian Huselius och ryske supertalangen Ilja Kovaltjuk.

Viktigt mål

Tidigt i andra perioden fick Kanada spela i numerärt överläge. Lagkaptenen Ryan Smyth, en av två OS-guldmedaljörer i laget, missade med klubban men träffade med skridskon när han skulle förpassa pucken i öppen bur. Målet kanske borde ha dömts bort för spark.

Men med en sekund kvar av mittperioden fick Slovakien äntligen utdelning. Washingtonveteranen Peter Bondra åkte på en rundtur i den kanadensiska zonen och kastade i väg en puck som smet in bakom den skymde målvakten Jean Sebastien Giguere.

- Det var ett nyckelmål för oss. Det gav oss självförtroende och energi inför den sista perioden, säger 34-årige Bondra.

Två snabba mål

I inledningen av tredje perioden kom vändningen - på 50 sekunder.

* Efter perfekt passningsspel i power play kunde Miroslav Satan lyfta in kvitteringen efter 3.47.

* Fint förspel av Zigmund Palffy gjorde att Peter Bondra fick fritt skottfält, projektilen visslade in i Gigueres vänstra kryss efter 4.37.

Den kanadensiske coachen Wayne Fleming tog time out, fick ordning på styrkorna, tog ut målvakten och tryckte på i slutminuterna för en kvittering.

Slovakerna, som är mycket bättre på att anfalla än att försvara, fick se pucken dansa på mållinjen vid flera tillfällen - men höll undan till seger och samlades i en TV-puckshög bakom ena målet.

- VM-silvret i Ryssland 1999 var stort, men det här var också en mycket stor seger för Slovakien. Vi spelade med mycket hjärta och mycket stolthet för vårt land, säger Bondra.

Slog Sverige i gruppspelet

På torsdag väntar Tre Kronor i semifinal.

Slovakien slog Sverige med 2-1 i gruppspelet - nu är laget förstärkt med ytterligare fem NHL-proffs.

- Vi har ett bra lag och vi slog dem förra gången. Men nu är det en ny match och Sverige är stora favoriter eftersom de har fördel av hemmaplan.

- Men det finns alltid en chans.

Brukar du göra mål på Tommy Salo?

- Salo är en mycket, mycket bra målvakt. men jag lyckades faktiskt göra hat trick mot Edmonton den här säsongen.

Som sagt, Tre Kronor får se upp.

Lars Markusson/TT

Publicerad: