Annikas skräck: Annika

SPORTBLADET

Viljan att vinna har varit för stark

Annika Sörenstam är överlägsen världsetta i golf. Trots det har hon ofta haft svårt att övertyga i de största tävlingarna.

- Ibland har Annika varit för laddad, förklarar Pia Nilsson, Annikas vän och coach.

I dag börjar damernas US Open på Prairie Dunes i Kansas. Annika Sörenstam är som vanligt favorit efter att imponerat stort under säsongen med sex segrar och överlägsen ledning i penningligan. Ändå finns det frågetecken. Annika Sörenstams resultat i US Open de senaste fem åren har varit skrala. Två missade kvalgränser och tre mittenplaceringar.

Tillfälligheter

Varför?

- Ibland är det tillfälligheter och ibland har Annikas vilja att vinna varit för stark och hämmat henne istället, tror Pia Nilsson.

Vunnit fyra majors

Men efter fyra år utan seger i någon major vann Annika förra året Nabisco Championships och efter seger i samma tävling i år har hon vunnit totalt fyra majors. Men i den senaste, LPGA MacDonalds Championships, låste det sig igen trots bra spel. Då tog Annika kontakt med Pia Nilsson inför slutvarven.

- Hon ville prata av sig och undrade vad det var för fel eftersom allt kändes bra trots att resultaten var sådär. Då bombarderade jag henne med alla saker som var bra och försökte lyfta fram det positiva, berättar Pia Nilsson.

Och det verkade fungera. Annika sköt en 65:a sista varvet och landade på tredje plats. Något som hon säkert bär med sig den här veckan.

- Annika är faktiskt den bästa jag vet på att känna vad som händer och coacha sig själv på banan, berättar Pia Nilsson.

Att spela bra golf handlar om mycket mer än vad som möter ögat. Det försiggår saker inne i huvudet hela tiden och det är lätt hänt att börja leta fel trots att allt kanske är som vanligt.

Har lärt sig

- Det har också med erfarenhet att göra och jag tror att Annika har lärt sig att hantera allt som är runt omkring på ett bra sätt, säger Pia Nilsson.

Om Annika bara kan ladda lagom mycket och spela ut sitt eget spel kommer konkurrenterna att få mycket svårt i helgen.

Sörenstams majorfacit de tio senaste åren

Allt du behöver veta om US Open - som startar i dag

Martin Strömberg

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf