Historisk Nalbandian i Wimbledon-final

SPORTBLADET

Vann lång femsetare mot Xavier Malisse

LONDON

David Nalbandian hade svårt att hålla tårarna tillbaka på Wimbledons bana 1 på lördagseftermiddagen.

Segern i maratonmatchen mot belgiern Xavier Malisse (3-2 i set) betyder att argentinaren är den första spelaren i historien att nå finalen som Wimbledon-debutant.

- Jag kan inte beskriva känslan, sade Nalbandian.

20-åringen blir dessutom den förste argentinske spelare att kliva ut på centrecourtens gräsmatta den sista dagen av den anrika tennisturneringen.

På söndagen ställs den nye publikfavoriten mot världsettan Lleyton Hewitt och är självklart rejält nederlagstippad.

Men det är inte första gången de senaste två veckorna.

Tjänade på uppehållet

Efter rysaren mot Nicolas Lapentti i kvartsfinalen - 6-4 i skiljeset - blev det en lika dramatisk match mot Malisse under fredagen och lördagen (matchen bröts på grund av mörker i fredags).

Grusspecialisten Nalbandian tog de två första seten, 7-6 (7-2), 6-4, innan den 21-årige belgiern vaknade. Malisse släppte bara tre game och vann tredje och fjärde enkelt 6-1, 6-2 - då kom mörkret.

När matchen fortsatte på lördagen var det uppenbart vem som tjänat på uppehållet och efter Nalbandians break fram till 4-2 och räddade breakbollar i sjunde gamet avgjordes semifinalen.

En frustrerad Malisse tappade sin serve, förlorade matchen och jätteknallen Nalbandian hade gjort det igen.

- Det här är de bästa veckorna i mitt liv, sade vinnaren. Mitt mål var att gå förbi den tredje omgången, jag ringde till och min mamma i förra veckan och sa att jag skulle komma hem.

- Allt känns fantastiskt.

Malisse hade hjärtproblem

Den 28-seedade argentinaren gör sin tredje Grand Slam-start i karriären och har aldrig varit i närheten av en liknande framgång. I US Open i fjol åkte han ut i tredje omgången och i Australien i januari blev det bara en seger före hemresan.

Redan nu är 20-åringen en av Wimbledon-historiens största överraskningar och en vinst mot Hewitt skulle förmodligen ge honom epitetet "Tidernas mest oväntade segrare".

Även för Malisse var turneringen en stor framgång. Inte minst med tanke på att han har haft problem med sitt hjärta under turneringen och var nära att avbryta matchen i fredags.

Det var dock en god förlorare som mötte pressen efter semifinalförlusten.

- Jag får problem när jag blir stressad och avråddes att fortsätta i fredags, men i dag var allt normalt - jag spelade inte bra helt enkelt, sade belgiern.

TT-AFP