Racingen är det enda jag tänker på

SPORTBLADET

Mental träning leder Flash till nya STCC-segrar

Vägen till seger går via borttappade plånböcker och ensamma stunder i en båt på Vänern.

Janne ”Flash” Nilsson, 41, är en man som går sina egna vägar.

Just nu leder de till totalledning i STCC.

1997 vann Nilsson STCC. Nästa seger har han väntat på sedan dess. När helgens ”raceweekend” i Falkenberg summeras råder det i alla fall inget tvivel om att det är ”Flash” som är den store vinnaren.

– Men så känner jag inte just nu. Jag kunde ha lett med dubbelt så många poäng.

Totalt kördes fyra race i helgen. Nilsson vann två, ett i lördags och ett i går, men kom bara femma respektive sexa i de andra. Därav besvikelsen.

– I det ena fallet blev jag påkörd (av Nicklas Karlsson) och i det andra gjorde arrangörerna en miss som gjorde mitt utgångsläge mycket sämre än nödvändigt. Det har de också bett om ursäkt för. Fast det hjälper ju inte mig, det vore bättre om de lärde sig reglerna i stället.

Passerade fjolårssegraren

Med lite distans kommer han nog trots allt att känna sig nöjd med helgens race. Han kom till Falkenberg som totaltvåa, fem poäng efter fjolårsvinnaren Roberto Colciago. Nu är han tio poäng före Colciago. Den ledningen tänker han behålla, för i år är året som ”Flash” ska bli en vinnare igen.

Den stora skillnaden från förr: Mental träning.

– Varje tävling som jag deltar i har jag redan kört 50 gånger. Racingen är det första jag tänker på när jag vaknar på morgonen och det sista jag tänker på när jag somnar på kvällen.

Visst låter det jobbigt, rentav lite knäppt, men Nilsson menar att det betyder mycket att han numera kan ägna mycket tid åt den mentala biten.

– Jag kan lägga ner 50 procent mer tid på det nu. Förut fick jag jaga sponsorer annat som inte har med sporten att göra. Många förare underskattar den mentala träningen.

Finner ro på Vänern

”Flash” Nilsson tar det på största allvar. Så mycket att nästan allt annat får stå åt sidan.

– Folk i min närhet skrattar åt mig när jag tappar bort en massa grejer, plånboken till exempel.

Då kan det vara skönt att komma bort lite grand ibland.

– Jag brukar åka ut i båten en sväng på Vänern. Utan telefon, jag tar en paus. Det är min oas i knasvärlden.

STCC-toppen

Erik Jullander

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport