Från nära vänner till värsta rivaler

Foto: BILDBYRÅN
Daniel Sundgren och Magnus Eriksson.
SPORTBLADET

Nära vänner under många år i AIK:s ungdomslag.

Nu är de värsta rivalerna i Stockholmsderbyt.

Sportbladet ställde 9 frågor till Magnus Eriksson och Daniel Sundgren.

(Magnus Eriksson och Daniel Sundgren spelade tillsammans i AIK 2002–2010)

Daniel Sundgren, 26, försvarare, AIK.

Hur var Magnus i ungdomslaget?

– Jag minns att han var jävligt storvuxen. Vi var bara 11-12 år gamla men Magnus hade hunnit växa ordentligt och var tidig i utvecklingen. Det märks kanske inte nu, men han var ju i början av tonåren lika stor i tonåren som han är nu.

Hur minns du åren tillsammans?

– Jag har massa minnen med Magnus. Vi vann "S:t Erikscupen två gånger, juniorallsvenskan och inomhus-SM med vår årskull (födda 1990) i AIK. Hans pappa tränade vårt lag och vi hängde mycket och sov över hos varandra. Han var en enorm perfektionist redan som ung, vek in alla kläder prydligt i sin garderob, skötte allt prylar och var noggrann med kosten.

Vem var bäst av er?

– Han var den stora stjärnan. Fantastiskt vänsterskott och stark. Det är bara att ge honom den. När jag kom hem från Spanien (pappa Gary Sundgren var proffs i Real Zaragoza) var jag bättre än de flesta, men tappade en del därefter på grund av att jag var så kort och tanig.

Vad utmärker Magnus som person?

– Han är mycket bra med människor. Magnus får alla att komma in i gruppen och folk dras till honom. Det är positivt för lagen han spelar i. Folk som ser honom på matcherna kan tro att han är sur och gnällig, men egentligen är det precis tvärtom.

Största styrkan på planen?

– Vänsterfoten. Han har helt enkelt tränat mycket på den och matat. 

Största svagheten?

– Högerfoten. Folk tycker att han är långsam, men det stämmer inte. Han är rätt kvick och har blivit snabbare i Djurgården.

Om ni möter varandra på kanten: vem vinner duellen?

– Folk tror nog att jag är svagare än honom – och visst, han väger mer – men jag har min skalle så jag kommer nog ur duellen med bollen i min ägo. Jag vet hur jag ska ta honom eftersom jag tränat mot honom tusen gånger. 

Vems lag är bäst?

– Det är ganska jämnt måste jag säga. Båda lagen har fördelar och nackdelar. Vi har några väldigt viktiga gubbar borta men har också slagit Östersund med 3–0 på bortaplan. Djurgårdens fördel är att de är inne i en fin form.

Vilka vinner matchen?

– Det blir en jättejämn match. Den som har mest tålamod kommer gå segrande. Något resultat vill jag inte tippa, men båda lagen är formstarka.

Magnus Eriksson, 27, anfallare, Djurgården.

Hur var Daniel i ungdomslaget?

– Han kom ju hem i Spanien i tolvårsåldern. Han hade superteknik. Vi har alltid varit vänner och har vuxit upp tillsammans.

Hur minns du åren tillsammans?

– Daniel hade ett par riktigt fräna nike-skor med sig från Spanien. "Total 90" eller nåt sånt hette de. Skitsnygga. Vi andra jagade omkring i Copa Mundial liksom.

Vem var bäst av er?

– Han var väldigt bra när han kom, men jag var bättre. Daniel var väl kanske tvåa i laget. Jag fick ju göra landskamper och ta den vägen också. Så jag får väl svara mig själv.

Vad utmärker Daniel som person?

– Den extrema, extrema vinnarkänslan. I mina ögon är han en av de värsta vinnarskallarna som finns. Det är en väldigt dåligt förlorare och en extremt dåligt vinnare. En jävla vinnare helt enkelt.

Största styrkan på planen?

– Daniel har utvecklats extremt mycket. Han tog steget från division 1 till Degerfors och superettan och var där i många år. Sen blev det allsvenskan och AIK först förra året. En late bloomer som har gjort det fantastiskt bra. Han gör AIK:s spel bättre, har en bra fot och löper i 90 minuter.

Största svagheten?

– Skulle väl vara huvudspelet, kanske. Men det är inte min starkaste sida heller.

Om ni möter varandra på kanten: vem vinner duellen?

– Han hade väl lyckats ta bollen från mig 1/10 gånger, säger Eriksson och garvar högt.

Vems lag är bäst?

– För tillfället är vi bäst. Vi ligger högre upp i tabellen och den ljuger inte. 

Vilka vinner matchen?

– Vi ska bara vinna derbyt.

ARTIKELN HANDLAR OM