Vetlanda och Smederna kopplar grepp om finalplats

Publicerad:
Uppdaterad:
Rospiggarnas Max Fricke och Elit Vetlandas Oliver Berntzon 
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR ÅN
Rospiggarnas Max Fricke och Elit Vetlandas Oliver Berntzon 

SPORTBLADET

Elit Vetlanda har kopplat ett grepp om finalplatsen i speedway.

I den första semifinalen mot de regerande mästarna Rospiggarna vann man med 46–44 sedan allt avgjorts i det sista heatet.

– Det var en jäkla holmgång, säger Vetlandas lagledare Mikael Wirebrand.

Förra året blev Rospiggarna svenska mästare. Men i år har laget haft det kämpigare och tog sig till SM-slutspel som sjätte och sista lag, med två poängs marginal.

Väl i slutspelet slog man ut Lejonen efter att ha vänt och vunnit på hemmaplan i det andra mötet. Seriesegraren Elit Vetlanda valde därefter att få möta just Rospiggarna i semifinal.

Och det första mötet, på Rospiggarnas hemmaplan i Hallstavik, bjöd på dramatik. Inför det sista och avgörande 15:e heatet var det helt jämnt, 42–42.

Andreas Jonsson utesluten

Då avbröts heatet strax efter start sedan Andreas Jonsson med bakhjulet kört ned Szymon Wozniak. Jonsson uteslöts och Jason Doyle blev därmed ensam förare för Rospiggarna.

Det blev en alltför svår uppgift för australiern och Vetlanda vann heatet med 4–2.

– Det var en grymt tuff tävling, med många hårda heat. Det var rätt att utesluta Andreas som var lite för tuff och desperat. Vi drog fördel av det, säger lagledaren Mikael Wirebrand till Sportbladet.

Segersifforna för Vetlanda blev till slut 46–44 och en svår uppgift väntar för Rospiggarna i onsdagens retur. Årets seriesegrare har nämligen sju segrar av sju möjliga på hemmaplan i år.

Men Vetlanda tar inte ut något i förskott.

– Det är två poäng. Får vi stryk med 5-1 i första heatet så leder Rospiggarna. Så det är ingen marginal som ger oss någon falsk trygghet. Vi kommer behöva gasa fullt ut om vi ska vinna, säger Wirebrand.

▪▪▪

I kvällens andra semifinal tog Smederna en mycket överraskande seger borta mot Masarna. Ligafemman vann med hela 52–38 mot ligatvåan Masarna som tog nio poäng fler än Smederna i grundserien.

Smederna, som skrällde i kvartsfinalen mot Dackarna, har nu ett drömläge att säkra en finalplats i morgon, onsdag.

Publicerad:

LÄS VIDARE