”Publiken bär mig”

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Micke Fransson/TT

Pontus Tidemand leder Rally Sweden överlägset.

Tack vare publiken.

– De lyfter fram mig, säger han.

Svensken inledde starkt i WRC2 redan under fredagen och under lördagen fortsatte han på precis samma sätt. Tillsammans med kartläsaren Jonas Andersson vann han fem av de sex specialsträckor som kördes under lördagen och han utökade sin ledning med en halv minut.

– Jag tycker vi har haft bra kontroll på läget idag, säger Pontus Tidemand.

Tusentals människor hade letat sig ut i de värmländska skogarna för att följa Rally Sweden och de klassiska sträckorna Hagfors och Vargåsen.

– Vägarna är fantastiska och publiken hejar på så man känner stödet ända in i bilen, en helt otrolig känsla. Vargåsen är min favorit, det är den häftigaste sträckan att köra så där laddar man på lite extra, säger han.

– Det är ett sådant otroligt stöd att det känns som om publiken lyfter fram oss.

Dundrat på

Inför morgondagen har han nu ett övertag med en minut och 16 sekunder före Teemu Suninen och svensken är på väg att ta sin första seger i Rally Sweden och sin första seger i årets VM.

– Vi har dundrat på i rätt bra fart men det gör de andra också så luckan behöver vi som säkerhetsnät, säger Pontus.

– Det är trots allt tre sträckor kvar och man ska inte ta något för givet. Skulle vi slå av för mycket på tempot kan misstagen komma. Vi får hålla balansen och lita på känslan för att kunna ro hem det här imorgon.

Avgörande misstag

Flera förare har gjort misstag på de isiga vägarna, på SS 14 körde WRC-föraren Kris Meeke vilket gjorde att han tappade femteplatsen och på superspecialen i Karlstad körde rallyts ledare Thierry Neuville in i en däckstapel och tvingades bryta. Även Emil Bergkvist har haft en dag med vissa problem, han tappade femteplatsen under dagens näst sista sträcka och ligger nu sexa i sammandraget inför avslutningen. Han har dock bara 3,6 sekunder upp till Gus Greensmith på plats fem.

– Det viktigaste är nu att ta femteplatsen i sammandraget, säger Bergkvist.

– Sedan får vi se vad som händer bland killarna framför oss, om det är någon som bryter eller får problem.

Foto: Micke Fransson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM