”Inte ens säkert att jag skulle komma tillbaka”

Foto: TT
SPORTBLADET

WATLES. Sara Hector visste inte om hon skulle ta sig tillbaka efter den svåra knäskadan.

Men över ett år senare är hon redo för VM-start.

– Första dagen i banan kände jag ”jädrar jag är i form”, säger storslalomspecialisten.

Sara Hector kommer till träningen i italienska Watles först av alla åkare. När Maria Pietilä Holmner och Frida Hansdotter lämnat sedan länge kör Hector fortfarande på. 

Så har det alltid varit.

Hector älskar att träna, men efter den svåra knäskadan hon drog på sig i Åre i december 2015 har hon fått lära sig att ta det lugnare. 

– Det har varit mycket ovisshet för det är en sådan skada och man måste lyssna mycket på kroppen. Det var inte ens hundra procent säkert att jag skulle komma tillbaka. Att ta sig igenom det är jobbigt. Men det har varit lärorikt för mig att lyssna på kroppen och känna ”nu ska jag lägga ner”, men det har också varit tufft, säger hon och fortsätter:

– Mitt mål var hela tiden att bli en bättre åkare. Jag tänkte ta tillvara på den här stunden och göra det jag inte kan göra när jag åker skidor. 

Har du blivit en bättre åkare?

– Ja, det jag i vissa delar. Det har blivit lite lättare att hålla positionen. Jag har jobbat mycket med stabiliteten i bålen och axlarna och det har varit bra. 

Hector var snabbast av alla i det andra åket i sista tävlingen i Kronplatz. Inför den tävlingen hade hon tränat med Mikaela Shiffrin och världsstjärnan var imponerad av det hon såg. 

– Saras comeback är otrolig. Jag tror att hon skulle ha vunnit första åket i Maribor om hon inte gjort ett misstag. Jag tyckte att hon åkte riktigt bra (på träningen) och jag tänkte att om jag bara är nära henne har jag gjort det bra. Det är coolt att hon är tillbaka, säger amerikanskan.

”Hon är bara amerikansk”

Hector tar berömmet med ro.

– Hon är väl bara amerikansk. Nej! Jag tar tillbaka det där. Jag tycker om Shiffrin, hon är en väldigt ödmjuk person. Supersnäll och väldigt trevlig, men hon är duktig på att lyfta fram andra människor. Så jag får väl tacka för att hon lyfter fram mig. Hon är så fantastisk duktig skidåkare, så det finns mycket att lära för henne. 

Hector är inte nöjd med de första träningsdagarna i Watles. Hon kör ur i några slalomåk och tycker inte riktigt att hon fått till det. 

– Det har inte gått så jättebra, jag har bara inte känt flowet. Jag hade en liten förkylning när jag kom ner och har inte känt formen. 

Är du orolig?

– Jag jobbar på att vara lugn och fokusera på rätt saker. Det kan vara en utmaning mentalt vissa perioder. 

Storslalomen i VM är inte förrän på fredag och Hector vet att det kan vända fort.

– Det kan vända på två sekunder för mig. Det kan vara jättebra ena sekunden, sedan är det kasst så jag ska inte vara så negativ. Jag ska bara försöka njut av att vara där. Har jag roligt åker jag bra nästan jämt. 

ARTIKELN HANDLAR OM