Thorén: Det borde vara smartare av Johaug

Foto: NTB SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN
SPORTBLADET

OSLO. Therese Johaug satte sig ner med en liten kom-i-håg-lapp i händerna.

Hon tog sina känslor i mål och bedyrande sin oskuld.

Skidstjärnan hanterade förhören som hon skulle köra en tremil: fokuserat och med blicken stadigt framåt.

När hon höjde den borde hon sett att det rekommenderade straffet kanske inte är så illa trots allt.

Sportbladets Petra Thorén.

Timmar efter att Therese Johaug lämnat lokalerna på Norska fotbollförbundets tredje våning rådde det fortfarande ett visst kaos på bottenvåningen.

Vi satt där en hysterisk mängd journalister och analyserade uppgifter om sms till väninnor, 13 nanogram per milliliter, juridiska kryphål och reflekterade över bokstavskombinationen ”bol” som i clostebol, en anabol steroid, borde vara ett rött skynke för idrottsutövare.

Men ska man så här på kvällskvisten sammanfatta Therese Johaugs dopningsfall dag ett får det mynna ut i det som kommer att avgöra domen: graden av skuld.

Vänninor och pojkvän på plats

Har Therese Johaug någon som helst skuld i att hon ertappats med clostebol i urinen efter att ha använt ett läkemedel för att bota en sprucken läpp?

Innan vi kommer dit låt mig ta er med in i salen där förhören ägde rum och där Marit Björgen och läkaren Fredrik Bendiksen tar plats på torsdagen.

Höga fönster utmed ena långsidan ramar in salen som kan ses som en normal företagsloge i samband med fotbollslandskamper.

Ett bord centralt med Domsutvalget - de tre experterna som ska fälla domen. Till vänster ”åklagarsidan” Antidoping Norge och mitt emot, tre-fyra meter bort, Therese Johaug och hennes juridiska representanter. Framför dem enorma mängder med dokumentation och platsmuggar med vatten.

Vi var 15 journalister inne i salen. På raden framför mig hade under onsdagen Therese Johaug vänninor Inger Liv Bjerkeim och Ida Eide tagit plats bredvid skidstjärnans manager Jörn Ernst. Givetvis fanns också Therese Johaugs pojkvän Nils Jakob Hoff på plats. Han hade ett anteckningsblock i knät och förde noteringar under första delen av förhöret då advokat Nils Kiaer från Antidoping Norge hade ordet.

Under långa perioder av förhören satt Therese Johaug med en sammanbiten min och blicken på den som talade, men vid ett par tillfällen sökte hon kontakt med sin pojkvän och sina vänninor. Hon fick en ett leende och en uppmuntrande nick tillbaka. 

Det var en ovan och absurd situation, men ytterst frivillig.

Inte genomgått antidopingsutbildning

Therese  Johaugs advokat Christian Hjort pekade på betydelsen och önskemålet av de öppna förhören, för att minska spekulationer och konspirerande teorier. Här får vi under två dagar chansen att måla den hela bilden.

Det kom inte fram enormt många nya spännande detaljer men vi fick lära oss att Therese Johaug inte genomgått norsk idrott antidopingsutbildning, Ren utövare, förrän det att hon uppmanades att göra det dagen efter att hon gråtit sig igenom sin egen presskonferens om avslöjandet.

De båda parterna enades om att sin uppfattning i ett par väsentliga frågor: Therese Johaug har fått i sig den anabola steroiden clostebol och förpackningen som salvan låg i var försedd med symbolen ”Doping”.

Det var också klart att det var dåvarande landslagsläkaren Fredrik Bendiksen som köpt salvan på apoteket i Livingo, han betalade med sitt eget kort.

För första gången offentliggjordes också mängden clostebol som spårades i hennes urin var 13 nanogram per milliliter. En halt som av ledande experter i Sverige och av de närvarande vid förhören anses vara låg och ligga i paritet med Therese Johaugs berättelse.

Uppfattningen är att Therese Johaug inte medvetet tagit clostebol och att de små halterna som hon fått i sig via läppsalvan inte kan ha varit prestationsfrämjande.

”Salvan är ren”

Men hur advokaterna än vände och vred på läkemedelsasken där inne i salen framför våra förundrande blickar och faktiskt ett spontant leende av huvudpersonen går det inte att komma undan fakta.

Clostebol är en anabol steroid.

Så kvar finns vilken grad av skuld har Johaug?

Försvaret är tydligt: Therese Johaug är oskyldig.

Det var som att advokat Christian Hjort gick upp på tå när han påpekade att: Johaug tog sitt ansvar när hon gick till den bästa källan (läkaren, experten sedan många år Fredrik Bendiksen) och frågade om preparatet.

– Han (Bendiksen) sa den här salvan är ren och den kan du tryggt använda, sa Therese Johaug själv.

Efter känslomässiga detaljer kring hur hon fick beskedet, vilken chock och mardröm hon har befunnit sig i och hur ensam hon har varit landade den 28-åriga stjärnan i att hon tagit det ansvar man kan förvänta sig.

I dag kommer läkaren att ta på sig all skuld och i linje med det pekar Christian Hjort på ett förmildrande straff eller rent av ett friande straff.

Borde det inte vara smartare av Johaug?

Hade de inte gjort det skulle trovärdigheten i deras oskuldsbedyrande förstås falla.

Skulle - vilket framstår som högst osannolikt - straffet bli under ett år riskerar Therese Johaug ett överklagande till idrottens internationella domstol CAS.

Något som skulle kunna innebära att OS ryker.

Borde det inte varit smartare av Therese Johaug att erkänna att hon med facit i hand borde och i framtiden alltid ska dubbelkolla sina läkemedel och ta eget ansvar. Hon bar själv asken med symbolen i sin hand från kvällsmaten upp till sovrummet på hotellet i Livingo.

En fällande dom på 14, ja till och med 12 månader, lär ingen part överklaga.