I dag kan Anna Dyvik peta ner stjärnorna

Av: Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag kan Anna Dyvik peta ner Dario Cologna och Justyna Kowalczyk och bli tidernas U23-åkare.

Om luftrören håller.

– Jag kokar vatten och andas in ångorna. Hoppas det hjälper, säger den svenska 22-åringen.

Dyvik.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Dyvik.

Många stora namn har ställt upp i U23-VM sedan starten 2006. Marcus Hellner har tagit medalj i sprint och Alexander Legkov på distans. Dario Cologna (Schweiz), Justyna Kowalczyk (Polen) och Sergej Ustjugov (Ryssland) har vunnit dubbla guld i samma mästerskap, men i dag kan Anna Dyvik bräcka samtliga.

Den mångsidiga 22-åringen vann tisdagens klassiska sprint och torsdagens tio kilometer fristil. Kvar i dag är hennes favoritdistans skiathlon. Pallplats och de andra åkarna får maka på sig i tabellen över tidernas medaljskörd i ett U23-VM.

– Coolt. Det vore kul, säger Dyvik.

Varför passar skiathlon dig?

– Jag är ganska jämn i båda stilarna. Och så är jag bra i masstart, bra på att ta mig fram i fältet.

”Handduk över huvudet”

Vad ger du dig för medaljchans?

– Jag hoppas att jag kan vinna eftersom jag vann i torsdags. Men det är svårt att veta när man har tävlat två dagar på höjd. Det är tufft och jag är lite dålig i luftrören. Det är så himla torr luft så det sliter mycket av att tävla.

Soldier Hollow är en skidort belägen 1 700 meter över havet i Utah, USA. Under det pågående mästerskapet har temperaturen pendlat runt nollan, vilket har gjort snön i de branta backarna sträv. Allt sammantaget har klimatet varit bland de tuffast tänkbara för åkarna, särskilt de som likt Anna Dyvik dubblerat i sprint och på distans.

Lyckligtvis är 22-åringen van vid svidande luftrör och vet hur man lindrar smärtan.

– Jag tänkte inte träna så mycket och ska andas in vattenångor. Jag häller det i en skål och tar en handduk över huvudet. Jag hoppas att det mjukar upp lite, säger hon.

Publicerad:

LÄS VIDARE