SHL Svenska hockeyligan

Här är gruppen som vill ta Brynäs ur krisen

Vädjat hela styrelsen att ställa sina platser till förfogande

Av: 

Simon Norberg

Magnus Kangas föreslås som ny ordförande.

Foto: PRIVAT OCH BILDBYRÅN

SPORTBLADET

Det råder fullt kaos i Brynäs IF.

Nu vill en grupp medlemmar ta klubben ur krisen.

– Vi behöver göra något för att komma på rätt köl och bygga upp varumärket igen, säger Magnus Kangas, 52.

Brynäs IF upplever en turbulent tid i klubbens 109-åriga historia.

De tvingades kvala sig kvar i SHL, har två spelare som stått anklagade för våldtäkt – varav den ene friats från misstankarna – och när vi skriver 14 maj i almanackan står man utan ordförande, klubbdirektör, sportchef och tränarteam.

Nu har en grupp medlemmar gått ihop och sonderat terrängen för att avsätta den nuvarande styrelsen.

Deras förslag på styrelse innefattar att Magnus Kangas, som satt som styrelsemedlem 2016–2019, ska lanseras som ordförande.

Han är i dag bosatt i Sundsvall och vd för pappersbruket Mondi Dynäs.

Övriga ledamöter är Robert Lipskog, en av Brynäs största sponsor som vd för Bilbolaget i Gävle och den före detta klubbdirektören Hans-Göran Karlsson. Därutöver finns även Elin Lith, Jonny Stridh samt Lise-Lotte Swing med i förslaget.

– Nu tycker jag Brynäs är i så dåligt skick. Det tyckte jag inte de var 2019, när jag valde att inte ställa om för omval, då var bland annat ekonomin ganska bra. Nu tycker jag man har tagit ett antal felaktiga beslut, varit för inaktiv och inte hängt med på den utveckling som behövts. Nu är föreningen i den skick det är och då började jag prata med bland annat Hans-Göran Karlsson och Palle Eriksson, som tidigare under flera års tid suttit i Brynäs valberedning. Då kom vi fram att vi som medlemmar får göra det vi kan och det är att nominera en ny styrelse. Vi tycker själv att den styrelsen som sitter nu har tappat allt förtroende, berättar Magnus Kangas.

Årsmöte i slutet av juni

Gruppen har i flera månader samtalat med flertalet sponsorer och medlemmar och upplever sig ha ett starkt stöd för att lyckas rösta bort den nuvarande styrelsen på Brynäs årsmöte den 22 juni. Hittills har bara ordförande Jürgen Lorenz och ledamoten Mats Östling meddelat att de inte ställer upp för omval.

I förslaget finns före detta klubbdirektören Hans-Göran Karlsson med som ny styrelseledamot.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

– Vi behöver göra något för att hjälpa klubben komma på rätt köl och bygga upp varumärket igen. Det har blivit draget i skiten nu. Men det här är främst ett uttryck för hur det sportsliga resultatet och klubbens utveckling varit på senare tid. Vi började engagera oss i februari kring det här. Sedan har det eskalerat med det som har hänt på slutet. De händelser som man är anklagad för i sig är ju vidriga och ingenting man kan stödja, stå bakom eller försvara överhuvudtaget, men det är ju sättet som styrelsen hanterat det på som är ett symptom på hur man hanterat saker tidigare. Att de varit inaktiva och inte kommunicerat med omvärlden. Det visar man nu i samband med de här våldtäktsanklagelserna att man fortfarande är passiva. Man går överhuvudtaget inte in i någon sorts krishantering när man börjar kommunicera och aktivt visar omvärlden att man jobbar med den uppkomna frågan, menar Magnus Kangas.

Ni har vädjat till hela styrelsen att ställa sina platser till förfogande. Tror du det kommer ske?

– Jag vill tro det för klubbens bästa. Om man är i styrelsen så värnar man om klubben och vill den väl och därmed hoppas jag de ställer sina platser till förfogande och att en ny styrelse får påbörja arbetet med att bygga upp Brynäs IF igen och bryta den negativa trend man har varit inne i ett tag nu. 

Ponera att så blir fallet. Var ska ni inleda saneringsarbetet i Brynäs?

– Det är mer att bygga upp. Man måste finna struktur för hur man leder arbetet och en röd tråd genom hela verksamheten. Jag är personligen väldigt orolig för att ekonomin inte ser särskilt bra ut och det får vi se i början på juni när man gör bokslut för förgående år. Under de närmaste 100 dagarna efter en ny styrelse tillträtt så måste man hitta personer till de nyckelpositionerna inom klubben som idag inte finns. Jag tänker här närmast på en ny klubbdirektör, en sportchef samt tränare till herrlaget. Inom dessa dagar så måste vi även skapa en struktur i föreningen så man kan följa upp och styra verksamheten och då främst ekonomin. En annan punkt som ligger väldigt högt upp på agendan är att jobba fram en strategi för att åter skapa en föreningen där vi skapar vinnare på och vid sidan av isen. 

”Krävs ett antal år för att komma tillbaka”

Var kan man se Brynäs som de kommande åren tycker du?

– Jag tror inte man kan gå från att vara ett av bottenlagen till att helt plötsligt vara en aspirant på SM-guld från ett år till ett annat. Framförallt inte när man är så dåligt bemannade på nyckelpositioner som man är. Däremot går det ju att komma upp ganska snabbt. Rögle kom upp i SHL 2015 och sex år senare är uppe och strider om SM-guldet. Jag tror säkert inte att det behöver dröja sex år innan Brynäs är uppe där igen, men det krävs ett antal år. Det här är inget vi vänder på en säsong. Det är snarare ett antal års perspektiv för att bygga upp verksamheten från grunden. Då tänker jag främst på herrsidan. Vårat damlag har ju utvecklats fantastiskt bra och är ett av de främsta lagen i Sverige idag med en hedrande andra plats under den gångna säsongen.

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN

Vad tror du om de pausade samarbetet med Unicef. Tror du det går att återfå dem?

– Det räcker inte bara med en ny styrelse. En ny styrelse måste visa med någon typ av handling att vi jobbar med frågeställningen som gör att vi kommer till bättre läge och det är framförallt aktiviteter och handlingar. Inte bara prat. Vi ska inte hamna där att vi får ett sånt klimat som det är just nu med brottsmål mot våra spelare, det är inte acceptabelt. Det kan vara så att det är otur att det är just två spelare som spelar i Brynäs eller så kan det vara ett resultat av den miljö man varit aktiv i som då gjort att man får vissa värderingar eller försvagar de sunda värderingarna. Jag kan bara spekulera. Men Unicef och många andra parter kräver egentligen att man visar på handling och visar på att man aktivt jobbar med sin värdegrund.

Hur viktigt blir årsmötet den 22 juni?

– Det är svårt att säga. Men det är ett jätteviktigt möte jämfört med tidigare för nu är det en alternativ styrelse som utmanar den sittande i ett läge där klubben rent sportsligt inte lyckats särskilt bra på herrsidan plus då att varumärket är i någon form av krissituation just nu. Men vi hoppas ju det ska bli ett lugnt möte där vi i samverkan kan ha ett övertagande från gamla styrelsen till den nya och att det inte blir kaosartat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Brynäskontakten ber om ursäkt för kritiserat inslag: ”Ångerfull”

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan

Brynäs IF