Handboll

Osannolika comebacken efter 856 dagar

Nu är svenskarna heta i Kiel igen

Av: 

Johan Flinck

SPORTBLADET

Svenskar är heta i Kiel igen.

Oskar Sunnefeldt blixtvärvas, Niclas Ekberg öser in mål...och Mattias Andersson gör bejublad comeback 42 år gammal och 856 dagar efter sin senaste match.

– Det trodde jag absolut inte skulle hända igen, säger målvaktsveteranen.

THW Kiel var i decennier en riktig svenskklubb med en rad blågula lagkaptener, en strid ström av landslagsstjärnor och som mest sju svenskar i laget samtidigt.

Men de senaste åren har de blågula inslagen blivit färre och efter att Lukas Nilsson lämnade i somras var bara Niclas Ekberg kvar. Men den sistnämnde har inlett ligan lysande och toppar skytteligan med 18 mål på två matcher.

Men så blixtvärvade de regerande mästarna 22-årige Oskar Sunnefelt, som sedan SM-guldet med Sävehof förra våren spelat ett år i Söderjyske i Danmark.

Kiel har nämligen skadekris på vänster-/mittnio och Sunnefeldt presenterades i går i samband med att Kiel tog emot Hannover.

Och i fredags meddelade Kiel att man skrivit in sin målvaktstränare Mattias Andersson i truppen på grund av en skada på förstemålvakten Niklas Landin.

Då hette det att det inte var meningen att Andersson skulle spela utan bara var ett stöd på bänken.

Får spela klassiska derbyt igen

Men när Kiel låg under med tre mål strax före paus mot Hannover i går skickades Andersson in på planen till stort jubel bland hemmapubliken.

Han gjorde två parader på fem skott och såg till att Kiel kunde gå till pausvila med ett måls underläge. I andra halvlek spelad Kiel upp sig och vann med 34–31.

– Det trodde jag absolut inte skulle hända igen, säger Andersson om inhoppet.

Han hade inte spelat en match på 856 dagar, sedan han lade av i juni 2018 (minus gamle lagkompisen Tobias Karlssons avskedsmatch förra året) och bara hunnit med tre träningar med Kiel.

Landin ska vara tillbaka om 3–5 veckor efter sin meniskoperation. Därefter lägger Andersson suspensoaren på hyllan igen.

Men innan dess, redan nästa söndag, ska det klassiska derbyt mellan Kiel och Flensburg spelas igen. Det var i Flensburg som Andersson spelade sina sista sju år av karriären (han representerade Kiel också i sju år, 2001–08).

– Det skulle kännas extremt konstigt att möta Flensburg nu.

Men det lär han få göra.

– Det är just sådana inhopp som i går som jag ska bidra med: komma in och ge en energikick till laget men också ett lugn. Och avlasta Dario (Quenstedt, Kiels andre målvakt) som får stå väldigt mycket nu.

Debuterar på söndag

Sunnefeldt såg gårdagens match från läktaren. Där satt han mellan sina nya klubbkamrater, skadade superstjärnorna Sander Sagosen och Niklas Landin.

– Där och då kändes det inte så mycket. Men när man hinner tänka så blir det jättestort, säger Sunnefeldt.

Det gick en vecka från att hans agent berättade om intresset från Kiel till han var klar. I dag gjorde han sin första träning med laget.

Det var många som tyckte att Sunnefeldt gick utomlands för tidigt när han lämnade Sävehof för ett danskt mittenlag.

Men efter en fin debutsäsong i Sönderjyske är han alltså nu Kiels spelare och debuterar på söndag mot Wetzlar borta i ligan. Sedan väntar Champions League-matcher också var och varannan vecka.

– Kanske valde jag rätt ändå, säger han.

ANNONS

Vad betalar du för din bilförsäkring? Jämför och pressa priset här!

Extern länk från Compricer

Jämför!

Publisert:

LÄS VIDARE

Stjärnor, doldisar & supertalanger – här är nya svenska landslaget

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll

THW Kiel

Mattias Andersson

Oskar Sunnefeldt