OS-medaljören: Tänkte på att ta mitt liv

Gus Kenworthy, till vänster, på pallen under OS i Sotji.
Gus Kenworthy, till vänster, på pallen under OS i Sotji.

Gus Kenworthy, 29, tog OS-silver i slopestyle 2014.

Men nu berättar han om mörkret vid sidan av backen där han inte vågade prata öppet om sin sexuella läggning.

– Det fanns stunder där jag tänkte på att ta mitt eget liv, säger han.

Det är i ett samtal med amerikanska fotbollsstjärnan Megan Rapinoe på Instagram som vintersportstjärnan Gus Kenworthy pratar öppet om den tuffa tiden innan han kom ut som homosexuell 2016.

Under en period där han bland annat vann OS-silver i Sotji 2014 och vann medaljer även på X-games.

– Under en stor del av min karriär, när jag kom fram, så struntade jag i min psykiska hälsa. Jag sköt undan det. Jag var inte öppen med min sexualitet så jag dolde en stor del av mig själv. Det gjorde också att jag hade väldigt svårt att vara glad och stolt över mig själv, säger han i intervjun som Daily Mail hänvisar till.

Gus Kenworthy
Gus Kenworthy

”Bästa året i karriären”

Han berättar hur han var rädd att somna när han delade rum med någon för att pratade i sömnen och inte ville ”komma ut i sömnen”. Till slut orkade han inte mer.

– Det är utmattande att vara i garderoben. Det kräver så mycket energi att hålla den där hemligheten inom dig. Det slutade i psykisk ohälsa. Det fanns stunder där jag tänkte på att ta mitt eget liv.

2016 kom Kenworthy ut i en intervju med ESPN.

– Det är det bästa jag någonsin gjort, särskilt för min mentala hälsa. Jag trodde det skulle kunna påverka min idrottskarriär negativt men det blev tvärtom. Året efter var mitt bästa år i karriären, säger Kenworthy.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.