Undantaget för Fernando Alonso skapar spricka i Formel 1

Av: Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Fernando Alonso.
Foto: Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Fernando Alonso.

F1-säsongen avslutas med ett test för unga förare. Med bland dem Fernando Alonso - dubbel världsmästare som snart fyller 40 år.

Han har fått ett specialtillstånd av FIA:s president och det har skapat en spricka inom Formel 1.

– Det här är som en dockteater, skäller Sebastian Vettel.

Testet som orsakat den stora kontroversen inom F1 är från början ett test för unga förare som inte kört mer än två GP-tävlingar, men Renault som skrivit kontrakt med Fernando Alonso nästa år bad teamen att de skulle göra ett undantag. Den dubble världsmästaren gör comeback 2020 efter två säsongers frånvaro.

Teamen sa nej, men Jean Todt president i det internationella bilsportförbundet FIA, gav Alonso möjligheten. Därför får Alonso köra, precis som de tidigare F1-förarna Sebastien Buemi och Robert Kubia.

– FIA kan bevilja undantag som de vill, men bara om syftet är det samma. Ett test för unga förare. Det är inte mycket att diskutera här. Fernando Alonso är en fantastisk F1-förare med många framgångar, men jag kan inte förstå hur han platsar i ett test för unga förare, säger McLarens teamchef Andreas Seidl.

”Som en dockteater”

Ferrari bad om ett undantag för Carlos Sainz och Racing Point ville se Sebastian Vettel i deras bil. Där blev dock svaret nej. Inga förare som tävlat i år får köra testet.

– Återigen är det en massa specialregler och bonusar för alla möjliga människor. Det här är som en dockteater, säger Sebastian Vettel enligt motorsporttotal.

Även McLarens teamchef är kritisk till FIA:s agerande.

Kritiken: ”Inte okej”

– I april var alla team, Formel 1 och FIA överens om att sänka kostnaderna, vi skulle stryka det testet och det första försäsongstestet nästa år. Nu är vi tillbaka på ett test som är oss är allt annat än perfekt för oss eftersom vi byter motorleverantör vid årsskiftet, säger Seidl till tyska Sky och påtalar att det hade okej om testet varit för unga förare.

– Sedan kom den där kovändningen kring Alonso och det är inte okej.

F1 avslutar säsongen med deltävlingen i Abu Dhabi och Max Verstappen tog säsongens första pole position.

Hoppas jag kan utmana Verstappen i morgon - senaste snacket i F1-bloggen

Publicerad:

LÄS VIDARE