SVT:s profiler får inte åka på VM

Hård och Blomquist stannar hemma

SVT stryper sin bevakning i skid-VM.

Jacob Hård och Anders Blomquist tvingas stanna hemma.

– Det känns tråkigt, säger Hård.

Häromdagen kom beskedet att SVT inte flyger ner sin expertduo Björn Ferry och Helena Ekholm till skidskytte-VM i Pokljuka. Nu berättar Jacob Hård att han och kollega Anders Blomquist fått samma besked vad gäller längdskid-VM i Oberstdorf.

– Vi blir kvar i Sverige och sköter kommenteringen hemifrån, säger han.

”Väldigt svårt beslut”

Planen var att han och ”Blomman” skulle åka, men coronapandemin sätter stopp och i stället har SVT bestämt sig för att endast skicka dit två reporter och två fotografer.

– Det känns naturligtvis tråkigt, men jag har respekt för att ledningen (på SVT) fattar ett sådant beslut. Det är ju ett väldigt svårt beslut att ta, det är absolut inte självklart.

Hur många VM i rad har du varit på?

– Oj, det sätter jag knappt på rak arm… Låt mig tänka nu… Jag har jobbat ihop med Anders på alla VM sedan 1995 förutom ett år när jag var pappaledig.

Vad är den stora utmaningen med att inte vara på plats?

– Framförallt närvarokänslan. Sedan är det mycket svårare att snappa upp information när man befinner sig på distans. Man brukar alltid kunna få senaste nytt från något annat lands kommentator. Så blir det inte nu. Men värst är det för Anders eftersom han alltid brukar åka banorna och verkligen känna av förhållandena och bilda sig en uppfattning. Det gör han alltid på ett väldigt ambitiöst sätt och det går ju inte nu, konstaterar Hård.

Nått pensionsåldern

Efter den här säsongen tar Nent Group/Viaplay över rättigheterna till världscupen i längdskidåkning. Och eftersom Jacob Hård nu blivit 66 år gammal och därmed nått pensionsåldern talar mycket för att det inte blir några fler VM på plats för hans del. I alla fall inte inom yrket.

Hur ser ditt kontrakt med SVT ut?

– Jag har fast anställning och har en ständig dialog med min arbetsgivare. Det är ett år i taget som gäller, säger Jacob Hård.

VM i Obersdorf avgörs mellan 23 februari och 7 mars 2021.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.